Spomenik dr Josifu Pančiću je podignut 1897. godine u Studentskom parku.

Pančić je rođen 1814. godine. Medicinski fakultet je završio u Pešti. Njegova velika ljubav, pored medicine, bile su planine i biljke koje je na njima pronalazio i stavljao u svoj herbarijum.

Novu vrstu četinara otkrio je na Tari, u zaseoku Đurići, a po njemu je ona nazvana Pančićeva omorika.

Pančić je za vreme svog života pronašao 102 biljne vrste.

screenshot-283.jpg
Beoinfo 
foto: Beoinfo

Herbarijum koji je 1860. godine ustupio Beogradskom Liceju, kasnije Velikoj školi, gde je radio kao profesor prirodnih nauka, danas je jedna od najznačajnijih i najbogatijih kolekcija u regionu Jugoistočne Evrope. Deo je Herbarijuma Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac", Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Josif Pančić je umro 1888. godine. Njegov mauzolej se nalazi na najvišem vrhu Kopaonika koji je po njemu i nazvan, a u Beogradu sećanje na njega čuva spomenik u Studentskom parku.

Spomenik prvom predsedniku Srpske akademije nauka je delo vajara Đorđa Jovanovića.

Bronzana skulptura predstavlja čuvenog lekara i botaničara u stojećem stavu, s lupom i grančicom u rukama, dok mu pored nogu leže knjige i čuvena Pančićeva omorika. To je prva figura u srpskom vajarstvu, koju je radio domaći umetnik.

screenshot-287.jpg
Beoinfo 
foto: Beoinfo

Spomenik je danas jedan od simbola Beograda.

Josif Pančić je bio prvi rektor Velike škole, preteče Univerziteta u Beogradu. Danas sa njim u društvu sede studenti dok u parku prave predah između predavanja. Njegovo ime nosi osnovna škola na Banovom brdu, a nadaleko je poznat i Institut za proučavanje lekovitog bilja „Josif Pančić", koji već decenijama postoji na Dorćolu.

Beoinfo SPOMENIK JOSIFU PANČIĆU ČUVA USPOMENU NA VELIKOG LEKARA I BOTANIČARA: Predstavlja jedan od značajnijih simbola Beograda

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.