Sa 25 godina postao prvi srpski doktor tehničkih nauka: Spomenik Milutinu Milankoviću na Vračaru FOTO
Foto: Beograd.rs

u centru grada

Sa 25 godina postao prvi srpski doktor tehničkih nauka: Spomenik Milutinu Milankoviću na Vračaru FOTO

Beograd -

U centru glavnog grada nalazi se spomen-obeležje posvećeno velikom naučniku Milutinu Milankoviću, koje je podignuto 2017. godine.

U parku Milutin Milanković na opštini Savski venac, u blizini hrama Svetog Save nalazi se spomenik čuvenom naučniku koji je izradio akademski vajar Zoran Ivanović.

Spomenik je visok 4 metra, a poznati matematičar i astronom prikazan je u stojećem stavu. Spomen-obeležje u centru prestonice predstavlja simbol Beograda i deo je kulture sećanja na velike ljude koji su ostavili trag u našoj istoriji.

Milutin Milanković se tokom naučne karijere bavio različitim disciplinama kao što su: matematika, astronomija, meteorologija, klimatologija, geologija, geofizika, građevinarstvo i geografija.

spomenik, Milutin Milanković
foto: Beograd.rs

Milutin Milanković je reformisao julijanski kalendar, a na njegov predlog je razlika od 13 dana koja je postojala između julijanskog i gregorijanskog uklonjena. Od 1923. godine kalendar je usklađen sa gregorijanskim.

U svetskim naučnim krugovima poznat je kao istraživač koji je objasnio pojavu ledenih doba kroz astronomsku teoriju klimatskih promena.

spomenik, Milutin Milanković
foto: Beograd.rs

Rođen je 1879. godine u okolini Osijeka, a jedna od glavnih inspiracija za njegov istraživački rad bila je reka Dunav, u čijoj blizini je proveo čitav život. Završio je studije građevine i postao je prvi srpski doktor tehničkih nauka sa svega 25 godina.

Svoju karijeru započeo je kao građevinski inženjer u Beču, ali ipak odlučuje da se vrati u Beograd i tamo započinje profesorsku karijeru na Beogradskom univerzitetu.

spomenik, Milutin Milanković
foto: Beograd.rs

Milanković je bio naučnih širokog obrazovanja i interesovanja, a doprinos svetskoj nauci je podario delom „Kanon osunčavanja i njegova primena na problem ledenih doba”, koje je završeno 1941. godine.

Ovo kapitalno delo sadrži šest celina:

  • „Kretanje planeta oko Sunca i njihov međusobni poremećaj”
  • „Obrtanje Zemlje”
  • „Sekularno pomeranje obrtnih polova Zemlje”
  • „Osunčavanje Zemlje i njegove sekularne promene”
  • „Veza između osunčavanja i temperature Zemlje i temperature njene atmosfere. Matematička teorija klime”
  • „Ledeno doba, njegov mehanizam, struktura i hronologija”
spomenik, Milutin Milanković
foto: Beograd.rs

Po Milutinu Milankoviću nazvani su krateri na Mesecu i Marsu, kao i asteroid „1605 Milanković”.

Milanković je preminuo 1958. godine, a u njegovu čast Evropsko geofizičko društvo ustanovilo je medalju „Milutin Milanković” koju od 2003. godine dodeljuje Evropska unija za geonauke.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track