Učesnici manifestacije Beograd Prajd, koji se koji se ove godine održava pod sloganom "Ponos su ljudi", okupili su se danas u parku Manjež, posle čega su prošetali centrom Beograda. Po povratku u Manjež krenula je žurka koja je trajala do ponoći.

Okupljanje učesnika je počelo u 16 časova upravo u Manježu, odakle je povorka krenula oko 17.30. Učesnici su išli ulicom Nemanjinom, pored Vlade Srbije, gde su se kratko zadržali, a zatim nastavili kroz Kneza Miloša, Kralja Milana, pa pored Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije, gde je došla oko 18.15. Odatle se kolona kroz Kneza Miloša vratila u park Manjež.

Zorana Jevtić ODRŽAN "BEOGRAD PRAJD": Učesnici prošetali centrom prestonice, pa se u parku Manjež zabavljali na žurci do ponoći (FOTO/VIDEO)

Po završetku šetnje, dvojica mladića su objavila veridbu, što je izazvalo ovacije okupljenih.

Nakon šetnje, u parku Manjež održani su tradicionalni koncerti, a između ostalih nastupili su Bojana Vunturišević, Raiven, Iva Lorens, Zoi, Zorja, Kat Dosa i Tijana Bogićević.

Kuma ovogodišnjeg Prajda bila je pevačica Zejna Murkić, dok je Sunnoka kraljica Prajda.

Ulice u centru grada su bile zatvorene tokom održavanja Parade ponosa.

Kurir Počela Prajd šetnja

Jake policijske snage su se nalazile na ulicama i u parku.

whatsapp-image-20240907-at-4.17.17-pm-1.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić
Zorana Jevtić ODRŽAN "BEOGRAD PRAJD": Učesnici prošetali centrom prestonice, pa se u parku Manjež zabavljali na žurci do ponoći (FOTO/VIDEO)

Događaju su prisustvovali i ministri Tatjana Macura, Tanja Miščević, Jelena Begović, Tomislav Žigmanov, kao i zamenik američkog ambasadora Aleksandar Titolo...

whatsapp-image-20240907-at-5.15.32-pm.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić
whatsapp-image-20240907-at-4.59.19-pm.jpg
Kurir/A.K. 
foto: Kurir/A.K.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da se LGBT osobe i dalje suočavaju sa diskriminacijom u javnom prostoru. Ona je rekla da se najčešće podnose prijave poverenici za govor mržnje i ponižavajuće i uvredljivo postupanke.

Kako je navela, oni se suočavaju sa diskriminacijom na tržištu rada i pred organima javne vlasti. Janković je dodala da je nasilje nešto što uvek treba da naiđe na kaznu i osudu.

"Niko ne treba da se oseća nebezbedno i da strahuje za bezbednost zbog ličnog svojstva. To je nedopustivo u demokratskom društvu", poručila je Janković.

Dodala je da današnje okupljanje treba tretirati kao svako drugo, jer je pravo okupljanja svima zagarantovano.

whatsapp-image-20240907-at-4.47.04-pm-1.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Kuma Beograd prajda Zejna Murkić izjavila je da će danas pokrenuti marš koji će doneti zabavu i da se nada da će ljudima doneti ostvarenje zahteva koje traže.

Šetaćemo mirno uz muziku, rekla je Murkić pred prajd, koji se održava pod sloganom "Ponos su ljudi".

Upitana kako je biti kuma Prajda, rekla je da je kao čovek srećna i da joj znači to što su joj ljudi pružili sansu za takvu odgovornost i poverenje.

whatsapp-image-20240907-at-4.52.47-pm.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Predstavnik organizatora Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je da su zahtevi ovogodišnje manifestacije pod sloganom "Ponos su ljudi" isti kao i proteklih godina - zakon o istopolnim zajednicama i zakon o rodnom identitetu.

On je najavio da će koncerti u Manježu trajati do ponoći.

Dodao je da je na Prajdu mnogo javnih ličnosti, četvoro ministara i predstavnika svih partija.

whatsapp-image-20240907-at-5.15.29-pm-1.jpg
Zorana Jevtić 
foto: Zorana Jevtić

Ulazni punktovi za ovogodišnji Prajd bili su otvoreni od 16 časova i nalazili su se u Prizrenskoj ulici kod hotela "Moskva", na raskrsnici Resavske i Birčaninove, na raskrsnici Resavske i Mišarske, kao i u Kralja Milana kod Trga Slavija. Nakon šetnje ponovo su otvorena dva punkta za ulazak na koncerte - na raskrsnici Resavske i Masarikove i na raskrsnici Nemanjine i Kralja Milutina, koji su bili otvoreni do 22 sata.

"Ulaz na Prajd je otvoren za sve građane i građanke, ne postoji unapred predviđen spisak učesnika i učesnica", naveli su organizatori.

Organizatori su apelovali na učesnike da izbegavaju konflikte sa pripadnicima bezbednosnih službi i potencijalnim kontra-demonstantima, kao i da pri dolasku na manifestaciju ne ističu LGBTI+ obeležja, već da ih istaknu tek po dolasku u park.