Od 1945. godine Istorijski arhiv Beograda čuva zapise iz prošlosti glavnog grada.

Osnovna funkcije ove ustanove kulture je čuvanje arhivske građe kao kulturne baštine, a povod nastanak Istorijskog arhiva Beograda bio je zaštita značajne građe Zemunskog magistrata iz 18. veka.

Istorijski arhiv Beograda je jedan od najmodernijih arhiva u našoj zemlji, a proces arhiviranja podrazumeva obradu i raspoređivanje građe prema zadatim standardima.

- Kada se građa arhivira u nekoj ustanovi, ona po određenim zakonskim normama, posle određenog broja godina, dolazi kod nas ovde u Arhiv i naš posao je da je obradimo, sredimo po svim standardima arhivske struke i da je učinimo dostupnom naučnoj, kulturnoj i široj javnosti - objašnjava Marko Perić, Arhivist Istorijskog arhiva Beograda.

arhiv.jpg
Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Istorijski arhiv Beograda štiti dokumentaciju organa lokalne samouprave, odnosno Skupštine Grada Beograda i svih 17 opština. Njegova zgrada nalazi se na Novom Beogradu, a u svom arhivu čuva dokumenta koja potiču još iz 16. veka.

„Naš najstariji fond je Zemunski magistrat u kom se nalazi najstariji dokument gradske zemunske vlasti iz 1749. godine. Najstariji dokument koji mi ovde čuvamo je dijalog između Osmanlije i hrišćana o vojno-političkoj situaciji i taj dokument je datiran u drugu polovinu 16. veka”, kaže Perić.

Beograd.rs Decenijama čuva zapise našeg grada: Istorijski arhiv Beograda, jedan od najmodernijih u našoj zemlji (Foto)

Zapisi iz prošlosti našeg grada sabrani su u Istorijskom arhivu Beograda, koji decenijama čuva dokumenta naše prestonice, a danas predstavlja uzor mnogim arhivima.

Kurir.rs/ gradonacelnik.beograd.rs/ A. K.