Beograd je evropska metropola koja neprestano širi svoja prijateljstva i neguje dobre odnose, između ostalog i bratimljenjem sa gradovima širom sveta.

Tradicija bratimljenja dva grada je počela posle Drugog svetskog rata, a ovu inicijativu pokrenule su Ujedinjene nacije.

Beograd ima gradove pobratime širom Evrope i sveta, a bratimljenje dva grada znači i potpisivanje posebnih protokola o političkoj i ekonomskoj saradnji.

screenshot-341.jpg
Beoinfo 
foto: beoinfo

Prvi na listi pobratima našeg glavnog grada je bio Koventri iz Ujedinjenog Kraljevstva, sa kojim je povelja sklopljena još 1957. godine.

Povelja o bratimljenju Beograda i Čikaga, grada u Sjedinjenim Američkim Državama, gde živi najveći broj Srba je potpisana u junu 2005. godine.

Sa glavnim gradom Slovenije, Ljubljanom, 2010. godine je potpisan sporazum.

Iste godine Beograd je postao i bratski grad sa Krfom.

Povelju o bratimljenju Beograd je sa Banjalukom potpisao 2020. godine.

screenshot-342.jpg
Beoinfo 
foto: beoinfo

Pored pobratimskih, Beograd ima i prijateljske gradove među kojima su Rim, Berlin i Atina, kao i posebne sporazume o saradnji sa Pekingom, Moskvom, Teheranom i mnogim drugim gradovima.

Sa svim ovim gradovima, prestonica Srbije ima uspešnu međunarodnu saradnju, kao i uzajamnu podršku za obostrani dalji razvoj.

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.