Novo groblje kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju brzo je postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni "muzej na otvorenom" od 2004. godine članica Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope, prestižne organizacije kojoj pripadaju i čuvena evropska groblja poput Per la Šez-a u Parizu i groblja Steljano iz Đenove. Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju, pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među osam puteva kulture u Republici Srbiji.

Tematske ture koje oživljavaju istoriju

U poslednjih desetak godina organizuje se stručno vođenje tematskih tura koje su vremenom privukle pažnju šire javnosti od pojedinaca, preko raznih udruženja, gradskih i republičkih insititucija kulture, pa sve do medija. Stvarali su perom i dušom – priča o pesnicima i književnicima; Veliki ljudi široke duše - priča o dobrotvorima i zadužbinarima; Satkane od duše i uma - priča o znamenitim Srpkinjama; Velike ljubavi srpskih velikana; Portreti srpskih diplomata i državnika –zlatno doba srpske diplomatije; Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata; Priče o žiteljima starog Beograda; Blistavi umovi Srbije - Velikani srpske nauke; Bardovi srpskog glumišta; Otadžbina se brani srcem - Heroji i heroine velikih ratova; Tragom stranaca na Novom groblju, su intrigantne priče koje već čitavu deceniju zaokupljaju pažnju naših sugrđana.

Tragom znamenitih Srpkinja

Nastavljajući decenijsku tradiciju vođenih tematskih obilazaka Novog groblja, u godini kada se obeležava dvadeset godina otkako je Novo groblje u Beogradu postalo članica Udruženja kutlturno značajnih grobalja Evrope, a periodu trajanja manifestacije “Dani Evropske baštine”, otvara se jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja. Nova sezona počinje u nedelju 22. septembra 2024. godine u 11 časova, vođenim obilaskom pod nazivom „Satkane od duše i uma – tragom znamenitih Srpkinja“. Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, setićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Priča je posvećena svim ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno. Oblilazak traje 120 minuta, a mesto okupljanja je na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50). Vodi i priča dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti. Sugrađani se mogu interesovati na: info@beogradskagroblja.rs. Prijave nisu potrebne.

Intrigantne priče “muzeja na otvorenom”

Žena za koju se gorovorilo „da se u Srbiji reč njena reč ceni odmah posle mitropolitove“, jeste upravnica Više ženske škole u Beogradu Katarina Milovuk, koja je na Novom groblju sahranjena. Na čelu te ustanove bila je od njenog osnivanja 1863, pa sve do 1893. godine – punih trideset godina. Ova žena o kojoj se danas, nažalost, malo zna, prokrčila je put novoj, ženskoj intelektualnoj eliti, koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Iz njene škole izašle su između ostalih, novinarka Maga Magazinović, slikarka Nadežda Petrović, glumica Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin.

Žena čija se reč cenila kao mitropolitova

Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je „Milovukovica neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća”.

U smrt za drugoga – ovako glasi natpis na porodičnoj grobnici istoričara Jovana Tomića, a posvećen je njegovoj ćerki Nadi Tomić, studentkinji medicine, koja je 1922. godine izgubila život pokušavajući da spase malog davljenika na Ženevskom jezeru. Radi se o jedinom spomeniku čiju izgradnju je finansirao Međunarodni crveni krst, kao priznanje za neizmernu hrabrost i požrtvovanje, ove mlade Srpkinje.

JKP “Pogrebne usluge” Beograd