Na gradilištu kod Skupštine Srbije u Beogradu, na mestu gde se gradi podzemna garaža, danas oko 13 časova pronađena je artiljerijska granata iz Prvog svetskog rata!Granata je teška oko 200 kilograma i nađena je na dubini od oko 8 metara.

Nakon otkrića, na lice mesta su ubrzo došli vatragosci, pripadnici MUP i Sektora za vanredne situacije, a lokaciju je obišao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 15.14.43_d65506e8.jpg
Kurir 

- Na poziv policije i Sektora za vanredne situacije, došao sam ovde da sagledamo situaciju vezanu za ovaj događaj. Naime, prilikom izvođenja radova, građevinski radnici su naišli na jedno eksplozivno sredstvo. Radovi su odmah obustavljeni, mesto je blokirano i sada je na Sektoru za vanredne situacije da proceni šta dalje - kaže za Kurir Dačić i dodaje da je, prema prvim informcijama, reč o artiljerskoj graniti koja je još iz Prvog svetskog rata.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 15.15.37_2331c17c.jpg
Kurir 

- Teška je oko 200 kilograma, a kalibra 300 milimetara. Ono što je sada bitno je šta dalje. Ovo će mesto biti blokirano i važno je reći da nema nikakve opasnosti niti za okolne objekte, niti za ljude. Sektor za vanredne situcije i naš tim će proceniti na koji način će se izvršiti uklanjanje ovog eksplozivnog sredstva, odnosno u kakvom je stanju to eksplozivno sredstvo, koje mere bi trebalo da se preduzmu i kada će to biti - navodi ministar i dodaje da će nadležni proceniti da li eventualno postoji potreba da se izvrši evakuacija nekih zgrada.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 15.14.45_0cb450bf.jpg
Kurir 

- Bilo je nekoliko ovakvih slučajeva od početka godine i nije bilo nikakvih problema. Nažalost, Beograd je bio žrtva bombardovanja u gotovo svakom sukobui takvih zaostalih, neeksplodiranih sredastava ima dosta - zaključuje ministar.

Inače, u toku popodneva je zbog ovog slučaja jedan deo Vlajkovićeve ulice bio zatvoren, a oko Skupštine su se napravile manje gužve.

Bonus video:

kurir televizija Dačić na mestu velikog požara kod Pirota: Vatrogasci i spasioci se bore da sačuvaju sela!