Hronični bolesnici, naročito oni sa visokim pritiskom, sve teže podnose vremenske oscilacije, što se odražava i na broj intervencija urgentne službe u Beogradu. Više od 100 intervencija zabeleženo je u Gradskom zavodu za urgentnu medicinu. Od toga, veliki broj je bio i na javnom mestu.

Doktorka Hitne pomoći, Ivana Stefanović, ističe da je veliki broj pacijenata prevezen tokom noći u Hitnu pomoć.

- Broj od preko 100 intervencija za noćnu smenu je mnogo, ali nije bilo onih teških slučajeva da kažemo da je bilo previše posla. Do sada smo ostvarili 1.274 veze, što je manje od proseka za ovo doba godine - kaže dr Stefanović.

Najviše intervencija odnosilo se na pacijente sa hipertenzijom.

- Oscilacije u temperaturi posebno teško padaju pacijentima sa visokim pritiskom, posebno kada ne vode računa o svom zdravlju i ne uzimaju redovno terapiju. Preporučujemo da posete svog lekara za adekvatnu terapiju, jer samo tada mogu bolje podnositi te promene - kaže dr Stefanović.

Bizaran poziv usred vikenda

Doktorka Stefanović se osvrnula i na, kako je opisala "bizaran slučaj" koje je lekare zatekao tokom vikenda.

 - Imali smo i jedan bizaran poziv tokom vikenda. Pacijentkinja je vozila bicikl propisano na biciklističkoj stazi kada su je napali psi. Pala je i zadobila prelom potkolenice. Ja ne znam šta se radi u tim situacijama, ali budite obazrivi, jer psi koji jure automobile mogu biti opasni i za bicikliste. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vožnju bicikla kao vid transporta, ali je važno biti oprezan, posebno na mestima sa mogućim opasnostima - kaže dr Stefanović za RTS.

Javna zdravstvena služba apeluje na građane da se pridržavaju saveta lekara i da budu pažljivi u saobraćaju kako bi se smanjio broj nesreća i intervencija.

Kurir.rs/Blic/RTS