Zgrada Pravnog fakulteta na opštini Palilula izgrađena je pre više od osamdeset godina i od velikog je kulturno-istorijskog značaja.

Izgradnja građevine u Bulevaru kralja Aleksandra trajala je od 1936. do 1940. godine, a autor projekta zgrade bio je arhitekta Petar Bajalović.

Moderni objekat useljen je 1940. godine, a s obzirom na to da je za lokaciju odabran ugao dve ulice, arhitekta Bajalović je posebnu pažnju posvetio oblikovanju fasade ka obe ulice. Osnova zgrade ima oblik zaobljenog trougla, a građevina se ističe kontrastom koji stvaraju mirne fasadne površine i monumentalne ulazne partije.

Posebna zanimljivost u vezi sa arhitekturom ovog objekta je ta da, gledano iz vazduha, ova građevina podseća na otvorenu knjigu.

Screenshot (378).png
Beoinfo 

Ubrzo nakon useljenja, zgrada Pravnog fakulteta je oštećena za vreme aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine. Zgradu su okupirale nemačke snage, a sedmorica profesora Pravnog fakulteta odvedena su u Banjički logor zbog antifašističkih stavova.

Profesori koji su preživeli rat su obnovili rad na Fakultetu nakon završetka Drugog svetskog rata. Od tada se Pravni fakultet brzo razvijao, a njegovi studenti su nastavili da nižu uspehe u različitim oblastima prava.

Screenshot (379).png
Beoinfo 

Zgrada Pravnog fakulteta je 2007. godine proglašena za spomenik kulture i prvi je objekat građen namenski za Pravni fakultet.

Danas je Pravni fakultet jedan od najpopularnijih na Univerzitetu u Beogradu, a ovu neobičnu zgradu u blizini Tašmajdanskog parka posećuje više od 8.000 studenata, koji pohađaju osnovne, poslediplomske i doktorske studije.

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.