Svetski dan turizma, 27. septembar, Beograd obeležava kao nezaobilazna evropska i svetska turistička destinacija.

Glavni grad Srbije, ove godine beleži veliki povratak turista iz Kine, kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

- Čak negde oko 80 odsto, ili preko 80 procenata imamo veći broj dolazaka kineskih gostiju nego što je to bilo prošle godine. Nama bukvalno dolaze gosti iz čitavog sveta, međutim negde neke osnovne stvari su ostale iste, tako da su nam po običaju najbrojniji gosti iz regiona, ali pre njih svakako su turisti iz Turske koji beleže rast od čak 40 odsto, rekao je direktor TOB-a.

Screenshot (390).png
Beoinfo 

Popović podseća da je Beograd jedini grad u Evropi, pored Istanbula 2021. godine koji se oporavio od pandemije korona virusa i ti uspesi su nastavljeni sve do sada.

- Prosečan rast u prvih sedam meseci u broju dolazaka turista je 13 procenata u odnosu na prethodnu godinu, koja je takođe bila rekordna godina, a s druge strane rast broja noćenja je negde u proseku oko 10 odsto, precizirao je Popović.

Screenshot (391).png
Beoinfo 

 Beograd je među turistima sve popularniji, posebno za kratke gradske odmore, „city break“ ture, koje u proseku traju nekoliko dana.

Sve veći broj gostiju koji dolaze iz celog sveta, svrstavaju glavni grad među omiljene turističke destinacije.

Miodrag PopovićTuristička organizacija Beogradaturistička sezonaturizam

kurir.rs/gradonačelnik.beograd.rs/Prenela: T. B.