BEOGRAD - U Beogradu će ove sezone grejanje biti skuplje za 8,92 odsto, a toplane se pripremaju za početak funkcionalnih proba sistema daljinskog grejanja.

Na tople radijatore u domaćinstvima čekaćemo do 15. oktobra kada zvanično počinje grejna sezona. Do tada, svaka od 60 toplana u Srbiji, imaće zadatak da sistem osposobi za normalan rad.

Direktor JKP Beogradske elektrane Vanja Vukić kaže da građani treba da provere da li ima curenja na radijatorima ili cevima, i da se obrate Beogradskim elektranama da poprave kvarove.

Funkcionalne probe za grajnu sezonu će u Beogradu početi sutra, 1. oktobra i trajaće do 9. oktobra, najavljuje direktor JKP Beogradske elektrane Vanja Vukić. Vukić objašnjava da će probe krenuti prvo na Konjarniku i Mladenovcu, a zatim na Miljakovcu.

"U tom periodu ćemo naš sistem staviti u funkciju u potpunosti, osim grejanja. Dakle, to neki još nazivaju hladne probe", kaže Vukić.

Objašnjava da će tada proveravati da li rade pumpe i motori kao i druge komponente.

"Dakle, da vidimo kakav je sistem pod pritiskom", precizira Vukić.

Kaže da je sistem Beogradskih elektrana specifičan, da miruje šest meseci pre nego što opet bude ubačen u pogon.

"Zato Beogradske elektrane počinju s tim funkcionalnim probama. Da vidimo da li negde, pre svega u stanovima ima nekih curenja", rekao je direktor JKP Beogradske elektrane.

Plan proba funkcionalnih toplana objavljen je kako bi građani mogli da provere da li ima nekih curenja, rekao je Vanja Vukić.

"Ukoliko postoje curenje u njihovim stanovima, pozivam građana da se obrate Beogradskim elektranama kako bi mi izašli na vreme i popravili te kvarove koji postoje", ističe gost RTS-a. Kaže da se spremaju da 15. oktobra, kada počne grejna sezona, sve bude spremno.

Grejanje poskupelo

U Beogradu će ove sezone grejanje biti skuplje za 8,92 odsto. "To je nekih 11 dinara po kvadratnom metru stana ili, recimo, za jedan stan 60 kvadrata, to je nekih 700 dinara", kaže Vukić.

Ističe da Vlada ima metodologiju na osnovu kojih se formira cena grejanja.

"Fiksni deo se odnosi na održavanje sistema, cevi, mreža i tako dalje, a varijabilni deo se odnosi na energente, vodu, gaz, struju i tako dalje", kaže direktor JKP Beogradske elektrane.

Valjevska toplana uobičajeno biće spremna za početak grejne sezone, gde su u toku redovne aktivnosti pred početak grejne sezone sezone, kaže šef tehničkog sektora u valjevskoj toplani.

"U tehničkom smislu, izvršeni su neophodni remotni radovi, najpre u pogonu, u proizvodnom pogonu, gde smo izvršili određene korekcije postojećeg sistema u cilju napređenja energetske efikasnosti i stabilnosti sistema, a takođe i u distributivnom sistemu smo odradili što je bilo najbitnije da se sistem ponaša što je efikasnije", kaže za RTS.

U Valjevu kažu da što se tiče energenta je sve pred početak sezone ugovoreno i ugovori su potpisani.

"Obezbeđene su određene količine i rezervnog energenta, mazuta, kojeg, nadam se, nećemo koristiti", rekao je sagovornik RTS-a.

Navodi da će izaći sa predlogom novih cena, jer su postojeće cene su one koje su važile od 2022. godine.

"U međuvremenu je cena gase i struje drastično poskupela, tako da će postojeći predlog koji mi dajemo gradu biti drugačiji, u smislu 7, do 7 odsto povećanja cene", reko je šef tehničkog sektora u valjevskoj toplani.

U Vranju je Gradska toplana proširila kapacitete. Direktor gradske toplane u Vranju kaže da je su potpuno spremani za početak grejne sezone. "Naše kotlarnice u toku letnjeg perioda mi smo sve opremili, tehnički je sve spremno", kaže direktor gradske toplane u Vranju. Podseća da se u gradu takođe greju na toplu vodu, termalne vode. U Vranju ističu da ne postoji planu povećanja cene.

Kurir.rs/RTS