Za početak sledeće godine najavljen je početak radova na velikoj rekonstrukciji Kalenić pijace, koja će obuhvatiti rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata, izgradnju novih, kao i rekonstrukciju otvorenog dela sa tezgama.

Kalenić pijaca nalazi se u centralnogradskoj opštini Vračar, prostire se na 10.000 kvadrata, a projektom modernizacije doživeće kako estetske, tako i funkcionalne promene. Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda navode da će pijaca nakon rekonstrukcije biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvatiće otvoreni deo tržnice sa 510 tezgi, koji predstavlja i prostorno najveći segment u okviru objekta. Planira se izgradnja nadstrešnice iznad prostora sa tezgama, formiranje četiri pjacete sa česmama i postavljanje klupa sa pratećim mobilijarom. Drugu celinu će činiti gastronomski objekti, odnosno mesta za pripremu i prodaju gotove i brze hrane, dok je treća celina predviđena za objekat mlečne hale i nalaziće se na uglu Njegoševe i Ulice Maksima Gorkog.

Beograd.rs, Beoinfo Rekonstrukcija Kalenić pijace

Četvrta celina je zapravo javni prostor izvan same pijace, odnosno današnji Plato Soje Jovanović, na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice, koji će ovim projektom takođe doživeti transformaciju.

Zadržava se javni prostor, ali on postaje pristupni plato sa stepeništem do glavnog ulaza u mlečnu halu. Mlečna hala obuhvatiće dodatnih 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za čuvanje i prodaju mlečnih proizvoda. Sa severne strane biće uređen i parking, a prema tvrdnjama nadležnih projektom je previđeno značajno lakše dopremanje robe u buduće objekte.

Zašto se zove Kalenić i po kome

Ova pijaca se prostire na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu. Izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Vlajku Kaleniću. Do sada je nekoliko puta bila rekonstruisana, ali nikada na ovako obiman i sveobuhvatan način.

„Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno da se temeljno isplanira ovaj projekat. On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima. Naravno, tokom izrade projekta uzeli smo u obzir i potrebe trgovaca, kako bismo im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova.” rekao je povodom projekta Gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

Kurir.rs/Instagram Beobuild/Instagram Beogradske pijace