PRVO POSLERATNO GRADSKO POZORIŠTE: BDP, moderna alternativa tradicionalnom teatru

Beograd.rs

Beogradsko dramsko pozorište osnovano 1947. godine najstarije je gradsko pozoriše i pionir razvoja moderne pozorišne umetnosti.

Pozorište na Crvenom krstu prvo je gradsko pozorište koje je otvoreno nakon Drugog svetskog rata u Beogradu i nalazi se u Mileševskoj 64a.

PRVO POSLERATNO GRADSKO POZORIŠTE: BDP, moderna alternativa tradicionalnom teatru  Youtube

Osnovano je rešenjem Narodnog odbora grada Beograda 20. oktobra 1947. godine pod imenom Gradsko pozorište sa ciljem praćenja političkog karaktera tokova tadašnjeg umetničkog razvoja nasuprot tradicionalizmu koji je tada negovan kod većine pozorišta u zemlji.

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Autentičan pozorišni jezik uspostavljen je već pedesetih godina prošlog veka, a zahvaljujući novom gradskom pozorištu beogradska publika je imala priliku da prati dešavanja sa međunarodne scene.

Prvi pozorišni ansambl imao je 29 glumaca koje je predvodio direktor Obrad Nedović, a probe za prvu predstavu koja će biti izvedena, „Mladost otaca" Borisa Gorbatova, u Gradskom pozorištu tekle su u Domu kulture. Zgrada na Crvenom krstu podignuta je dobrovoljnim udarničkim radom umetnika, koji su ovde dolazili nakon pozorišnih proba.

Prva premijera i dve reprize „Mladosti otaca" izvedeni su 20. februara 1948. godine u Narodnom pozorištu, da bi već naredne godine u martu Nušićevim „Sumljivim licem" bila otvorena nova scena na Krstu pod nazivom Beogradsko dramsko pozorište.

U prvoj sezoni pozorišta u novom prostoru izvedeno je 48 predstava koje je posetilo 48.338 gledalaca.

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Pozorište je više puta prolazilo kroz krize koje su ga odvajale od osnovne misije: 1952. godine „Bal lopova" Žana Anuja skinut je sa repertoara zbog polemike pozorišne kritike i partijskih ideologa. Iste godine na scenu je premijerno postavljena „Staklena menažerija" Tenesi Vilijamsa. Na udaru sličnih ideoloških rasprava našle su se i potonje režije komada poput Beketovog „Godoa", Nušićevog „Sumnjivog lica", Tenesijeve „Mačke na usijanom limenom krovu"...

Aktuelni direktor Beogradskog dramskog pozorišta je Jug Radivojević koji kroz akronim na zvaničnoj veb prezentaciji pozorišta navodi da je ono B (beogradsko), E (evropsko), O (originalno), G (gradsko), R (radno), A (antologijsko), D (duhovito), S (slobodno), K (katarzično), O (ozbiljno)...

Beograd.rs 
foto: Beograd.rs

Danas je zgrada na Crvenom krstu jedno od omiljenih pozorišta Beograđana. Predstave se izvode na Maloj i Velikoj sceni, a repertoar pored klasika omogućuje beogradskoj publici da poseti dramska dela svetskih gostujućih ansambala.

Do „pozorišta na Krstu" se stiže trolejbuskim linijama 22 i 29, zatim autobusom broj 83, a repertoar BDP-a može se pogledati na zvaničnoj veb stranici ovog teatra.

Kurir/ gradonacelnik.beograd.rs