KOD TITA JE OVA NOVČANICA NEKOM BILA CELA PLATA! Sivu golubicu dosad niko nije uspeo da falsifikuje a evo ko je lepotica na njoj!
Foto: Tik Tok Printscreen

ko ju je imao u džepu, nije znao šta će s toliko para

KOD TITA JE OVA NOVČANICA NEKOM BILA CELA PLATA! Sivu golubicu dosad niko nije uspeo da falsifikuje a evo ko je lepotica na njoj!

InfoBiz -

Vredela je 55 američkih dolara ili 121 zapadnonemačku marku

BEOGRAD - Novčanica od 1.000 dinara pojavila se uoči velikog praznika u SFRJ - Dana republike, pred 29. novembar 1975. godine.

Veoma brzo prozvana je "siva golubica" zbog nijansi sive boje na njoj. Vredela je tada 55 američkih dolara ili 121 zapadnonemačku marku, a u trenutku kada je povučena iz opticaja 1989. godine njena vrednost bila je 10 para konvertibilnog dinara i za taj novac nije mogla ni šibica da se kupi.

Sajt Nova Yuga Info piše da je idejno i likovno rešenje novčanice od 1.000 dinara uradio poznati akademski slikar i grafički dizajner Andrija Milenković, svetski priznati minijaturista i jedini profesionalni kreator poštanskih maraka koje je država SFRJ izdavala, piše Investitor.me.

Njegova marka "Triglav iz Bohinja" dva puta je na izložbama proglašavana za najljepšu marku na svetu, a uradio je neke od najpoznatijih zaštitnih znakova tadašnjih kompanija kao što je znak Beogradskog sajma, zatim OEBS-a u Beogradu, likovna rešenja za Zimske olimpijske igre u Saporou u Japanu, Mediteranske igre u Splitu, kao i više od tri stotine grafičkih i likovnih rješenja za logo i prepoznatljive znake sportskih i drugih događaja kako u svetu tako i tadašnjoj državi.

Teška za falsifikovanje

Tema po kojoj je Milenković uradio grafička i likovna rešenja za pomenutu novčanicu, bila je "zeleni plan". Za 15 godina postojanja ovog apoena nikada nije falsifikovana jer je čini više od 40.000 linija sivih nijansi.

Ko je žena na njoj

Lik devojke koja u ruci drži grozd, a iza nje kombajn žanje pšenicu, slikar je uradio prema liku svoje supruge Ružice. Oni koji su to znali novčanicu su u vreme njenog povlačenja, u šali nazivali "Ruska inflacija".

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track