Pored par turskih restorana, postoji i nekoliko ćevabdžinica i buregdžinica čiji su vlasnici uglavnom muslimani

BEOGRAD - U odnosu na veliki broj muslimana koji žive u Beogradu, u prestonici Srbije i dalje postoji samo par mesta na kojima se prodaje hrana bez sastojaka svinjskog mesa i masti - halal hrana.

Muslimani koji su rođeni Beograđani ili već duže vreme žive u Beogradu snabdevaju se hranom na nekoliko poznatih i proverenih mesta. Većina njih priznaje da je ovo jedan od problema sa kojim se svakodnevno sreću, ali kako kažu, navikli su.

Pored par turskih restorana, postoji i nekoliko ćevabdžinica i buregdžinica čiji su vlasnici uglavnom muslimani. Od skoro, preko puta beogradske Bajrakli džamije postoji i prodavnica “Halal šop” koja je jedino zvanično potvrđeno mesto gde se može nabaviti meso, suhomesnati i mlečni proizvodi sa halal sertifikatom.

Halal hranu kupuju svi pa, kako ističu prodavci, po robu dolaze i komšije koje stanuju u blizini. Pored nje halal hrana može da se pronađe još kod Železničke stanice na Savskom vencu gde se nalazi “Banjalučki ćevap”, u restoranu “Gnezdo” na Autokomandi, u buregdžinici “Sarajevo” u ulici 27. Marta ili u objektu “Pazarski ćevap” u Beogradskoj ulici u blizini Slavije.

Za hranu je svakako najteže onima koji su prvi put u Beogradu pa bez posebnih uputstava moraju da se snalaze za hranu.

Almir Ćulafić iz Novog Pazara kaže da je uglavnom od kuće nosio hranu ili je išao u buregdžinicu "Sarajevo“, gde je jeo pitu od sira ili pečuraka.

"Imam iskustva i znam gde je čisto i halal hrana. Uglavnom smo donosili mantije i pite od kuće, to je najsigurniji način", kaže Alamir.

Stari Beograđanin, hadžija Skender Zejbegi na pitanje kako se muslimani u Beogradu snalaze za hranu odgovara da, pored restorana u blizini džamije, u poslednje vreme ima i par turskih restorana.

"Muslimani se ovde sami snalaze. Malo su i ovdašnji ljudi primili k znanju da ostalo meso treba odvajati od svinjskog. Koliko je to halal, to je druga priča“, poručio je Skender.

Vlasnik turskog restorana "Dukat“ Ibrahim Ujgur, kaže da se sva jela u ovom restoranu spremaju po tradiciji iz Gaziantepa, pa su samim tim i halal.

"Ponosimo se što vodimo jedan ovakav restorana u glavnom gradu Srbije. S duge strane, Srbi koji dolaze u naš restoran i nakon što probaju hranu kod nas, dolaze ponovo baš zbog ukusa koji daju halal meso i hrana“, istakao je Ujgur.

Direktor agencije za Halal Srbija Mustafa ef. Jusufspahić ističe da je situacija u Srbiji danas nešto bolja nego što je to slučaj bio ranije.

"Opcija halala je dugi niz godina bila zapostavljena kada je u pitanju ishrana muslimana i halal nije bio zastupljen. Ni danas ga nema mnogo, ali smo na putu da to imamo sve više“, istakao je Jusufspahić.

Halal je nešto što nije ograničeno samo na muslimane.

"To dokazuje halal prodavnica gde su najveći konzumenti ljudi koji nisu islamske veroispovesti i koji prepoznaju šta je kvalitet, šta je zdrav život, čistoća i kvalitetna ishrana. To je meso koje u sebi nema ono što najviše prenosi toksine, a to je krv“, objašnjava Jusufspahić.