Tajna veza: Gradnja Koridora poverena firmama optuženog Mila Đuraškovića i Dušana Borovice, koji je osumnjičen za milionske pronevere

BEOGRAD - Ne zna ministar ko je kriminalac!
Milu Đuraškoviću, optuženom da je za više od 200 miliona evra oštetio privatizovane firme, i Dušanu Borovici, osumnjičenom za proneveru 25 miliona evra kredita državne banke, ministarstvo infrastrukture koje je vodio Milutin Mrkonjić dodelilo je posao gradnje Koridora 10, vredan 285 miliona dinara!

Malverzacije

Đuraškovićeva firma „Preduzeće za puteve Beograd“ i i Borovičin „Borovica transport - put“, zajedno s „Putevima Užice“ i „Planumom“, dobili su aprila 2010. godine posao gradnje 110 kilometara deonica Horgoš - Novi Sad i Kelebija-Subotica. Njih dvojica tada su važili za ugledne privrednike, ali ispostaviće se da su bili umešani u mnoge malverzacije.

Đurašković je uhapšen u maju 2011, a kasnije optužen da je iz kruševačke Fabrike maziva (FAM) „izvukao“ 32 miliona evra i za sebe prisvojio polovinu, kao i da je s Miroslavom Miškovićem, vlasnikom „Delta holdinga“, oštetio putarska preduzeća za 16,9 milijardi dinara. Protiv Borovice se vodi istraga jer je bez adekvatnih garancija dobio 25 miliona evra kredita od državne Razvojne banke Vojvodine.
Na pitanje da li je država naivna pa ne zna kome dodeljuje vredne poslove, građevinski stručnjak Goran Rodić kaže za Kurir da je stvar jednostavna kad se vidi u kakvoj zemlji živimo.

- Poslove dobijaju oni s političkom podrškom i tu ima raznih ličnih interesa, a onda i strane firme, jer međunarodni kreditori postavljaju uslove po kojima ne mogu da se pojave domaća preduzeća, a sve to naši političari aminuju - ističe Rodić.

Odlučuje polusvet

On navodi da na tenderima odlučuje polusvet koji je daleko od struke i realnosti.
Da podsetimo, davanje vrednog posla Đuraškoviću i Borovici nije bila jedina greška države jer je Mrkonjićevo ministarstvo odbilo da firmama koje su gradile Koridor isplati dodatan novac zbog poskupljenja materijala. Sud je, kako je naš list objavio, prvostepeno presudio da firme po ugovoru imaju pravo na dodatnih 1,147 milijardi i kamatu, koja je do ponedeljka dostigla 367 miliona dinara.
Milo Đurašković i Dušan Borovica

KO SU SADA VLASNICI

PZP Beograd Agencija za privatizaciju
Borovica transport - put Dušan Borovica
Planum Belplan investments limitid, fizička lica
Putevi Užice Vasilije Mićić

KOLIKO DRŽAVA DUGUJE

firma dug kamata*
Putevi Užice 678 218
Planum 182 58
Preduzeće za puteve Beograd 172 55
Borovica transport - put 113 36
ukupno 1,147 milijardi 367 miliona
*od 31. marta 2012. do 25. novembra 2013.

Milutin Mrkonjić
NE VREDI, GLASANJE JE

Milutin Mrkonjić, bivši ministar infrastrukture, a sada poslanik, nije mogao da prokomentariše kako je dodeljivao vredne poslove. „Ne vredi, u Skupštini sam, glasanje je...“, bio je kratak Mrkonjić. Probali smo i kasnije, ali nije se javljao.