Očevi i majke đaka u OŠ „Sveti Sava“ rešili da decu ne puštaju u školu dok nastavnik Milorad Šćekić ne bude krivično gonjen, a direktorka smenjena

BEOGRAD - Solidarišu se!
Roditelji učenika u OŠ „Sveti Sava“ u Mladenovcu kažu da će njihova deca od srede bojkotovati nastavu zbog napada nastavnika srpskog jezika Milorada Šćekića na đaka J. J. (13), ali i pokušaja uprave škole da taj incident zataška!

Jasni zahtevi

Kako Kurir saznaje, oni su se juče obratili predsedniku opštine Dejanu Čokiću i traže da se protiv nastavnika podigne krivična prijava, a da se direktorki škole Tatjani Maričić uruči otkaz.

- Na sastanku smo ukazali na katastrofalnu situaciju u školi. Objasnili smo šta se desilo dečaku sedmog razreda, koji je ni kriv ni dužan bio žrtva agresije nastavnika koji ga je uhvatio za vrat, pretio mu i nazivao ga pogrdnim imenima. Takođe, rekli smo mu da je pravovremena reakcija uprave škole izostala, kao i to da je direktorka pokušala da retroaktivno uredi dokumentaciju.

Zato smo rešili da svoju decu od srede ne puštamo u školu, sve dok nas ne primi neko iz Ministarstva prosvete - rekao je otac jednog učenika.
On je naglasio da se peticiji protiv nastavnika i odgovornih u školi pridružio veliki broj roditelja, građana, pa i nastavnika, koji su „bili primorani da ćute o ovom nezapamćenom incidentu zbog straha od gubitka posla“.

Zaštita

Incident se dogodio u utorak, 3. decembra, kada je nastavnik Šćekić, revoltiran ponašanjem učenika osmog razreda u hodniku škole za vreme prvog velikog odmora, uhvatio za gušu sedmaka J. J. naslonivši ga na zid sa rečima: „Sad ću da ti iščupam jabučicu, majmunčino nevaspitana, skote bezobrazni!“.

Problem je nastao zato što direktorka Maričić nije pozvala policiju, nije je sačinjen zapisnik, dečak nije odveden lekaru kako bi se utvrdio stepen povreda, a nastavnik je i sutradan uredno obavljao svoj posao u školi. Sumnju da je na ovaj način uprava pokušala da prikrije incident pojačavaju tvrdnje roditelja koji kažu da je nastavnik Milorad Šćekić otac načelnika policije ovog grada, sa kojim je direktorka navodno u emotivnoj vezi.

nasilje-davljenje-tuca.jpg
Shutterstock 

Mutne radnje
NAKNADNO SREĐIVALI DOKUMENTACIJU

Kako Kurir saznaje od osoba bliskih upravi škole, u naknadnom sređivanju dokumentacije i potrebnih zapisnika o incidentu koji se dogodio 3. decembra 2013. učestvovali su sekretar škole i njen suprug, koji nije zaposlen u ovoj obrazovnoj ustanovi.
- Pozvan je i otac dečaka J. J. koji je sve potpisao - rečeno nam je. U školi juče nismo uspeli da dobijemo komentar jer je direktorka Tatjana Maričić bila nedostupna, dok se u školi niko nije javljao na fiksni telefon.

Raniji incidenti
ĐAK SILOVAO ĐAKA?!

Škola „Sveti Sava“ poznata je po brojnim incidentima. Tako je učitelj veronauke 2007. đake trećeg razreda terao da mu kupuju hranu i sok, skidao je kaiš na času i njime lupao po katedri, bacao sveske kad se iznervira, a čak je i spavao na času. Prema rečima učenika, njihovog školskog drugara jednom prilikom učitelj je slučajno udario kaišem po ruci, da bi zatim rekao da je zbog njega pokvario taj deo asesoara i zahtevao da mu nadoknadi štetu.
Strašniji slučaj dogodio se početkom februara ove godine, kad je tinejdžer sa posebnim potrebama O. B. (15) silovao drugog dečaka Z. P. (12) s problemom u razvoju u podrumu ove škole. Za obljubu se saznalo nakon što je majka nesrećno dete odvela u Dom zdravlja, gde su otkriveni tragovi silovanja i lakših telesnih povreda.