Skoro 150 dece ne ide u školu i tako će biti dok Maričićeva, koja je krila da je nastavnik davio učenika, ne bude smenjena, kaže majka Ivana Ilić

MLADENOVAC - Najviše ispaštaju deca.
Više od 140 učenika osnovne škole „Sveti Sava“ u Mladenovcu od prošle srede ne dolazi na nastavu jer njihovi roditelji traže smenu direktorke Tatjane Maričić, koja je, kako tvrde, prikrila od roditelja da je nastavnik srpskog Milorad Šćekić davio učenika sedmog razreda J. J. u učionici pred ostalom decom, a o čemu je Kurir pisao.

Protest do raspusta

Ivana Ilić, majka učenika koji pohađa sedmi razred, kaže za Kurir da svoje dete, upravo zbog toga, ne šalje u školu već pet radnih dana i da će pri bojkotu ostati sve dok se direktorka ne smeni. Uz nju je još desetine roditelja, koji su nezadovoljni upravom ove škole.

- Nećemo da odustanemo. Skoro 150 đaka ne dolazi na nastavu i tako će ostati sve dok direktorka ne bude smenjena. Nastavićemo sa protestom do petka, kada se završava polugodište, a onda svakako sledi raspust. Prosvetna inspekcija će izaći na teren i biće vremena da se ustanovi stanje i da se preduzmu neophodne mere - kaže Ilićeva i dodaje da se čak 45 zaposlenih u školi pridružilo potpisivanju peticije za smenu direktorke. Ona i ostali nezadovoljni roditelji planiraju da protiv direktorke podnesu krivične prijave zbog zloupotreba službenog položaja.

Roditelji u policiji

Nezadovoljni radom škole, roditelji su odštampali plakate, koje su lepili po gradu. Međutim, sačekao ih je poziv policije.

- Štampali smo plakate u kojima smo pozvali roditelje na bojkot nastave. Plakate smo lepili na mestima gde su nam vlasnici lokala dozvolili. Nakon toga policija nam je došla na vrata da nas pozove na informativni razgovor. Kada su deca videla policajce, prestravila su se - priča Ilićeva. S druge strane, direktorka Tatjana Maričić tvrdi da nema osnova za bilo kakve primedbe na rad škole.

- Zahtevam da se deca vrate nastavi! Zbog protesta najviše ispaštaju učenici, a pojedini roditelji koji svojoj deci ne dozvoljavaju da pohađaju nastavu ugrožavaju osnovna prava učenika. To je zanemarivanje i zloupotreba dece u lične svrhe - kaže Maričićeva i dodaje da je organizovana hajka na nju i da neće dozvoliti da je smene.
tatjana-maricic.jpg
Marina Lopičić 
Zloupotreba sopstvene dece... Tatjana Maričić

tuca-davljenje-os-sveti-sava.jpg
Marina Lopičić 

Pravi cirkus
DIREKTORKA LEPILA PLAKATE O SAMOJ SEBI

Dan pošto su roditelji lepili flajere pozivajući na generalni bojkot nastave, u gradu su osvanuli plakati sa sledećim natpisom:
„Pobedila pravda! Deca se vraćaju u školu! Povratak podržao predsednik opštine. Živela škola. Živela direktorka Tanja. Živeo predsednik opštine. Srećna Nova godina svima - piše na plakati. Ivana Ilić pretpostavlja da je plakate postavila direktorka.
- To je delo nekoga iz škole ili same direktorke - kaže Ilićeva.

Ministarstvo prosvete
ŠALJEMO VANREDNU INSPEKCIJU!

Iz Ministarstva prosvete kažu za Kurir da su prosvetna inspekcija i školska uprava Beograd održali sastanak sa roditeljima, predstavnicima školskog odbora i zaposlenima u školi.
- Nastava će se od danas normalizovati i učenici će se vratiti u školske klupe. U školi će biti obavljen vanredni inspekcijski pregled i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja Ministarstvo će doneti odgovarajuće mere - kažu iz Ministarstva.