Skandal: Vozač kamiona priča kako su uz pomoć svojih ljudi na carini i u policiji za pet godina, za poznatog vlasnika jednog medija, prevezli do 200 kamiona cigareta bez carine i poreza, pravdajući ih kao pirinač

BEOGRAD - Najveća afera u Srbiji!

Poznati beogradski tajkun, danas vlasnik fabrika, firmi, ali i jednog medija, imperiju je sagradio na švercu cigareta - od 1998. do 2003. godine zaradio je oko 100 miliona evra na ovaj način!Ovo u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir tvrdi čovek koji je bio karika u tom lancu - vozač kamiona, koji je insistirao na anonimnosti da ne bi ugrozio život svoje porodice, ali je spreman da ove navode ponovi na sudu.Cigarete je švercovao iz Makedonije, preko graničnih prelaza Tabanovci u Makedoniji i Preševo u Srbiji, a za period od pet godina, kako kaže, srpsku granicu je ilegalno prešlo 100-200 kamiona.Maska od pirinča- Kamion „marlbora“ je vredeo do milion i po maraka (kasnije evra), a kako nisu plaćani ni carina ni akcize jer smo na granici imali naše ljude, čista dobit na jednom kamionu bila je oko pola miliona evra! Kamioni su vozili od 10 do 12 tona cigareta. U kamion staje 1.200 kartona „marlbora“, a u kartonu ima 50 boksova cigareta. Taj čovek je na 200 kamiona zaradio oko 100 miliona evra - kaže naš sagovornik i dodaje:- Cigarete smo kupovali u „Makedonija tobaku“, a kao kupac se pojavljuje firma „Došen“ iz Vukovara. Naravno, ta firma ne postoji, izmišljena je. Cigarete su plaćane kešom. Kad kamion sa cigaretama prođe makedonsku granicu, imamo papire da prevozimo cigarete. Međutim, u međuzoni menjamo tablice, stavljamo lažne bosanske tablice, koje smo poneli iz Srbije. Kad dođemo na srpsku granicu, policajac upiše moje ime i prezime i pita šta imam u kamionu. Pošto mu kažem da vozim pirinač, proslede me na terminal.Tamo ga čeka veza - policajci koji su po kamionu dobijali po oko 10.000 €.- Uvek smo prelazili granicu samo danima kad oni rade. Gotovo nikad kamion nisu ni otvarali, već su nas samo puštali. Međutim, za ne daj bože - ako me zaustave policajci u Srbiji - čim pređem srpsku granicu, ponovo menjam table. Stavljam nove lažne tablice i spremim lažne papire o prevozu pirinča koje sam poneo iz Beograda kad sam krenuo za Makedoniju. Pored toga, uglavnom smo imali masku od pirinča - u poslednjem redu u kamionu poređali bismo nekoliko džakova pirinča - navodi naš sagovornik.Sve lažnoKao i „Došen“, firma koja je kupovala cigarete, tako su i firme od kojih su kupovali, odnosno za koje su kupovali pirinač bile izmišljene.- Čuvam preko 20 pečata različitih firmi koji su napravljeni za taj posao. Napravili smo i pečate carinarnica. Sve smo imali lažno - papire firmi, tablice, pečate, saobraćajne. Pirinač smo uvozili od izmišljene firme „Eurofud“, a uvoznik je bila izmišljena „Hemo-medika“. Tablice i saobraćajne su bile bosanske, to smo dobijali od čoveka koji radi u tamošnjoj upravi - priča sagovornik i dodaje:- Ako uzmete papire sa carine iz tog perioda, videćete da sam u jednom danu napustio Makedoniju sa šleperom cigareta, a da sam onda, s drugim tablicama i drugom robom, ušao u Srbiju. Naravno da sam uvezao cigarete, ali su one bile zavedene kao pirinač. To možete da proverite po mojim podacima - broju pasoša. Sve ostalo je lažno!

tabela-sverc-cigareta-tizer.jpg
Kurir štampano 

dokumenta-sverc-cigareta-tizer.jpg
Kurir štampano 

ilustracija-sverc-cigareta-tizer.jpg
Ilustracija Branka Savković 
Ilustracija Branka Savković

Umalo da padnu

ČEKAO VEZU 63 DANA

Jednom prilikom sam bio u međuzoni čak 63 dana čekaju vezu na našoj granici. Makedonsku granicu sam prešao kamionom sa cigaretama 12. marta 1999. godine, ali sam na vezu čekao do 14. maja! Zbog bombardovanja se sve iskomplikovalo. U međuzoni su tada stajala dva naša kamiona, a pošto su stajala gotovo dva meseca, za njih su počeli da se raspituju i Makedonci. Tada smo se jedva izvukli - dodaje on.

Svi ćute

PODACI SLUŽBENA TAJNA

Na pitanja o tome koliko je firma „Došen“ iz Vukovara uvezla cigareta iz Makedonije, iz makedonske Uprave carina nismo dobili odgovor. U hrvatskoj Upravi carina uputili su nas na Hrvatski zavod za statistiku, gde je rečeno da je to službena tajna. Srpska Uprava carina takođe nam je odgovorila da su ti podaci službena tajna. Iz srpske Uprave carina poslali su nam podatke o količini uvezenih cigareta od 1997. do 2003. godine.