Štrudla iz Srbije puna toksina!
Štrudla sa smokvama srpskog proizvođača povučena je s tržišta EU jer sadrži nedozvoljeni nivo ohratoksina A - toksične materije koja je, u velikim dozama, potencijalno kancerogena.
Kako je rekao Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu, pre desetak dana u to ministarstvo stiglo je obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljeni nivo te toksične plesni, a pre nekoliko dana, dodao je, stiglo je novo obaveštenje - da je sva količina proizvoda povučena s tržišta. Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije (NOPS) navodi se da su s tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, iz istog razloga povučeni i krekeri. Vladić, međutim, nije mogao da potvrdi informaciju o krekerima i precizirao je da je tom ministarstvu stiglo samo obaveštenje za štrudle.
Inače, praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU jeste da se ne navodi ime proizvođača, već samo opis proizvoda. Po propisima EU, dozvoljena su tri mikrograma ohratoksina po kilogramu proizvoda za odrasle i 0,5 mikrograma za decu. U štrudli sa smokvama, prema navodima NOPS, u štrudlama je bilo više od 15 mikrograma, a u krekerima - deset mikrograma toksične plesni.
Procedura Ministarstva poljoprivrede je da se roba vraćena u zemlju kontroliše, rekao je Vladić, uzorkuje i ukoliko se potvrdi visok nivo ohratoksina, nadležna komisija bi trebalo da donese nalog za uništenje proizvoda.
Ohratoksin
ŠTETI JETRI I URINARNOM SISTEMU
Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, a dovodi se u vezu s razvojem endemske nefropatije. Primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru. U žitaricama i njihovim prerađevinama namenjenim ljudskoj prehrani dozvoljene maksimalne koncentracije za ohratoksin u Srbiji kreću se do 10 µg/kg.
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)