Nakon izbora bićemo obavezani da formiramo vladu što pre. Ta vlada moraće da donese nekoliko vrlo teških i kompleksnih mera, kazao predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će naredna vlada morati da donese niz kompleksnih i teških mera, ali nije precizirao o kakvim merama je reč.

"Nakon izbora bićemo obavezani da formiramo vladu što pre. Ta vlada moraće da donese nekoliko vrlo teških i kompleksnih mera", kazao je Tadić nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju Vlade Srbije, grada Šapca i italijanske kompanije Danijeli za izgradnju fabrike specijalnih vrsta čelika.
Tadić je kazao da će neke od tih mera koje će nova vlada doneti sigurno biti usmerene prema rešenju hroničnog višedecenijskog problema deficita spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Zbog toga, dodao je, investicije kao što su ulaganje kompanije Danijeli i Fijata, kao i ulaganja u reindustrijalizaciju Srbije, posebno metalskog kompleksa, imaju izuzetno veliki značaj.

"Mi imamo potpuno jasnu viziju ekonomskog razvoj Srbije. Svesni smo da tu viziju moramo realizovati u veoma teškim okolnostima kada se smanjuje ekonomski rast većine evropskih zemalja", istakao je predsednik Srbije.
Tadić je kazao da i u tim okolnostima moramo obezbediti rast za privredu Srbije, a jedini način da se to desi jesu investicije, kao što je ulaganje italijanske kompanije Danijeli. Prema njegovim rečima, kroz takve investicije imamo tehnološko unapređenje srpske privrede.

Tadić je naveo da bez tehnološkog unapređenja, najkvalitetnijih radnim mesta i angažovanja najviše obrazovnih ljudi nema ni privrednog rasta ni mogućnosti da se odbrane najznačajniji nacionalnih interesi, ni da Srbija napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji.