Polovina našeg stanovništva gojazna, a glavni razlog je preterana upotreba belih namirnica

BEOGRAD - Svetski dan hrane, koji se obeležava 16. oktobra, Srbija dočekuje sa svakom petom gojaznom osobom. Jedan od glavnih uzroka zašto više od polovine stanovništva ima problem s prekomernom telesnom težinom je hleb, koga svaki Srbin u proseku pojede po 100 kilograma godišnje, odnosno tri puta više od ostalih.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica tvrdi da se u Srbiji dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a potroši oko 3,3 miliona. On je naglasio da je u proizvodnji i potrošnji najzastupljeniji beli hleb „sava“ od brašna tipa 500.


Vole i šećer i so

Osim hleba, velika potrošnja šećera, soli, slaba fizička aktivnost i nedovoljan unos povrća doveli su do toga da je i 35,1 odsto stanovništva Srbije u predgojaznoj fazi.
- Navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, iako je raznovrsna i pravilna ishrana postala trend u svetu, pa i kod nas - navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Pomama za grickalicama

Nutricionista Milka Raičević iz Doma zdravlja Palilula za Kurir objašnjava da je Srbija prva u Evropi po potrošnji belog šećera i soli po stanovniku.
- Osim što mnogo jedemo hleb, koji je najdostupniji, unosimo mnogo i ugljenih hidrata, džemova, a umesto svežeg povrća mi jedemo zimnicu. Nemamo ni voćne užine, a grickalice sve zamenjuju - kaže Raičević i dodaje da je jedan od razloga za gojaznost to građani Srbije jedu posle 22 sata.