Mog Nikolu (12) brutalno je prebio L. K. (14) po povratku iz škole. Oborio ga i bespomoćnog krvnički šutirao. U Tiršovoj čekamo operaciju, kaže Natalija Čokić

BEOGRAD - Moje dete sad izbezumljeno leži u bolničkom krevetu, piški krv i ne zna da li će mu operisati bubreg! Zašto? Na povratku iz škole taj nasilnik ga je bez razloga napao, oborio na beton i krvnički šutirao!

Drhtavim glasom započela je potresnu priču Natalija Čokić, majka dvanaestogodišnjeg Nikole, koji je zbog teških povreda smešten u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Njega je 4. novembra u Prvomajskoj ulici u Zemunu iz čista mira pretukao L. P. (14), takođe učenik OŠ „Rade Končar“.
Zabrinute... Nikolina baka Branka i majka Natalija ispred Tiršove


Samo da me ne otvaraju

- Plakao je od bolova. Otišli smo prvo u Dom zdravlja i Institut za majku i dete, gde su nas poslali kući rekavši da je sve u redu. Sutradan je počeo da piški i kaki krv, odvela sam ga u Tiršovu, gde su ga odmah zadržali u bolnici. Zasad prima antibiotike i čekamo ultrazvuk jer lekari još ne znaju kakav je hematom i da li je u pitanju cista - kaže Natalija, jedva suzdržavajući suze.

Malog Nikolu zatekli smo u bolničkoj postelji. Primio je već 12 infuzija.
- Samo da me ne otvaraju - prošaptao je.

Ne želi da ga operišu, a s bolnim grčom na licu seća se kobnog dana.
- Vraćajući se kući, video sam dvojicu dečaka iz moje škole kako se tuku i pokušao sam da ih razdvojim. Kad su se smirili, krenuo sam na autobusku stanicu, a onda mi je jedan od njih pritrčao s leđa, oborio me na beton i šutirao me u grudi i leđa dok sam tako bespomoćno ležao.
Nema nikog... Stan nasilnika L. K.


Iz škole niko nije zvao

Čokići su pokušali da prijave incident, ali su im u policiji rekli da ne mogu ništa da urade jer to „ne spada u maloletničku delinkvenciju“. U školi su dobili obećanje da će biti obavešteni roditelji dečaka koji je pretukao mališana.
- Za ovih nekoliko dana dok je Nikola u bolnici niko iz škole se nije setio da pozove i pita kako smo. Gde su roditelji tog dečaka? Cela škola zna da je problematičan! Da li treba svi u strahu da živimo, da ne smemo decu u školu da pustimo?! - revoltirano pita Natalija.

Otišli smo i do stana u kojem živi maloletni L. K., ali nam niko nije otvorio. U komšiluku kažu da njega i porodicu retko viđaju i da ne znaju ništa o tuči koja se desila.

zoran-radojcic.jpg
Zorana Jevtic 

Direktorka škola
ISPITUJEMO OKOLNOSTI INCIDENTA

U školi „Rade Končar“ u Zemunu kažu da nisu preduzeli nikakve disciplinske mere prema L. P. jer „ispituju sve okolnosti incidenta“.
- Proces je toku, ne možemo da preduzimamo nikakve mere dok se ne ispitaju svi učesnici. Veoma mi je žao što se to desilo, čula sam da su se dečaci pljuvali i vređali pre tuče. L. K. je iz porodice u kojoj je teška situacija, otac je izuzetno bolestan, a majka nikad nije kod kuće - rekla nam je Maja Kostić, direktorka škole.

Direktor Tiršove
ČEKAMO ULTRAZVUK

- Ne mogu vam zasad ništa reći o Nikolinom stanju. Sve zavisi od rezultata ultrazvuka, u ponedeljak ćemo znati više - rekao je Zoran Radojčić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Činjenice
HRONOLOGIJA VRŠNJAČKOG NASILJA U ŠKOLAMA U SRBIJI:

21. januar - Trojica mladića upali su na čas u Srednjoj ekonomskoj školi u Novom Sadu i bejzbol palicama i srpom napali jednog dečaka

12. februar - Učenik osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“ iz Niša gađao je metalnom šipkom učenika prvog razreda gimnazije „9. maj“ i posekao mu glavu

7. maj - Učenik osmog razreda OŠ „Milan Ð. Milićević“ na Medakoviću 3 uboden je nožem u nogu u blizini škole

9. septembar - Učenik srednje mašinske škole u Železniku izboden je nožem na parkingu škole

22. septembar - U masovnoj tuči u dvorištu Poljoprivredne škole u Krnjači povređeno je dvoje učenika

30. septembar - Dvoje učenika Škole za dizajn tekstila i kože teže su povređena u tuči u blizini škole u Novom Pazaru