Momir Stojanović se do sada nije pojavio kao potencijalni počinilac krivičnog dela ratnih zločina, ali ne znam šta od dokaza poseduju kolege iz Euleksa, rekao je Vukčević

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da ne zna šta od dokaza poseduje Euleks ali da se, kada su u pitanju saznanja srpskog tužilaštva, poslanik Srpske napredne stranke i bivši oficir Vojske Jugoslavije Momir Stojanović nije pojavio kao potencijalni počinilac ratnih zločina.

Vukčević je rekao da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tretira zločin u Mejama kod Đakovice i da ima određena saznanja o tom događaju i eventualnim počiniocima.

"Momir Stojanović se do sada nije pojavio kao potencijalni počinilac krivičnog dela ratnih zločina, ali ne znam šta od dokaza poseduju kolege iz Euleksa", rekao je Vukčević.

vladimir-vukcevic.jpg
Marina Lopičić 
Vladimir Vukčević (foto: Marina Lopičić)

Vukčević je rekao da pitanje zbog čega su optužnice podignute baš sada a ne ranije zalazi u domen politike a ne pravosuđa, ali je dodao da je spreman da, uz odgovarajuće saglasnosti nadležnih organa, i ovde proveri navode koji se stavljaju na teret Stojanoviću i ostalima sa poternice.

Opštinski sud u Đakovici raspisao je nedavno poternice protiv više Srba iz tog grada za navodne ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1999. godine. Među osumnjičenima je i Stojanović, koji je za vreme rata bio načelnik bezbednosti Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije.

Odgovarajući na pitanje da li se proveraju i optužbe na račun načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, Vukčević je rekao da tužilaštvo proverava sve navode koji dospeju do njega i da je tako učinjeno i 2009. godine, kada je ustanovljeno da nema dokaza koji bi teretili Dikovića.