Najbolje je kupovati od proverenih proizvođača koji jaja stavljaju u pakovanje sa istaknutom deklaracijom

BEOGRAD - Sve domaćice koje će na Veliki petak farbati jaja trebalo bi s posebnom pažnjom da ih kupuju, a posebno da izbegavaju ona bez deklaracije za koja prodavci na pijaci tvrde da su domaća.

I veoma je važno da ne pazare ona sa oznakom B klase, pošto su bajata, jer ih proizvođači drže u frižideru i do šest meseci. Živorad Kostić, veterinar iz Obrenovca, kaže da postoji mnogo zabluda kad je reč o jajima.
- Najbolje je kupovati od proverenih proizvođača koji jaja stavljaju u pakovanje sa istaknutom deklaracijom. Na njoj je neophodno da piše kategorija jaja, kad je proizvedeno, kog je porekla, da li je kokoška hranjena organskom ili neorganskom hranom, kao i ko je proizvođač - priča Kostić.

Iako ljudi uglavnom misle da „crvenije“ žumance podrazumeva da je koka snela i dobro jaje, naš sagovornik otkriva da to nije tačno.
- Boja žumanceta nema nikakve veze s kvalitetom jaja. Jarka boja žumanceta ne znači i da je jaje ispravno. Može, na primer, da bude lepo na oko, a da u stvari dođe od proizvođača na čijoj farmi postoji salmonela. Takođe, da bi jaje imalo tu boju koju svi očekuju, proizvođači mogu da upotrebe trik, da daju živini hranu koja utiče na jaču boju žumanceta - kaže Kostić.

(S. S.)