I ove godine najpopularnija izletišta su Ada Ciganlija, Košutnjak, Zlatibor i Tara, a oni s dubljim džepom će za Prvi maj uživati u Pragu, Budimpešti, Veneciji i Dubaiju

BEOGRAD - Građani Srbije će prvomajske praznike tradicionalno provesti po lokalnim izletištima, dok će oni sa dubljim džepom priuštiti sebi putovanja na planine, banje ili u inostranstvo.
- Mnoštvo građana, a naročito mladih, i ove godine je izabralo da za prvomajski uranak poseti Zlatibor ili Taru, dok Beograđani po navici biraju Košutnjak, Avalu, Topičiderski park ili Adu Ciganliju. Predložila bih i posetu Srebrnom jezeru, Kosmaju, Topoli, Oplencu, Fruškoj gori ili obilazak mnogobrojnih manastira, parkova i banja - savetuje Sandra Vlatković, portparol Turističke organizacije Srbije.

Ali neće svi raspaliti roštilj i uz alkohol i muziku obeležiti Praznik rada.
- Najtraženija su putovanja u Beč, Budimpeštu, Veneciju i Prag jer su i najpovoljnija, ali ne zaostaju ni nešto skuplji aranžmani za Barselonu, Rim, Pariz i Istanbul. Od daljih i egzotičnijih destinacija najpopularniji je Dubai - kaže Milica Ðurđević iz agencije „Kontiki travel“.

Kurir za one koji još nisu odlučili gde će predlaže posetu Ðurđevom brdu kod Jagodine, specijalnom rezervatu prirode Carska bara ili Kosmaju.

(A. S. - J. P.)

Roštilj za početnike
POSOLITE TEK POSLE PEČENJA

Kada je reč o obaveznom prvomajskom roštilju, najjeftinije ćete proći ako kupite ćevape, pljeskavice i roštiljske kobasice, koje koštaju po 300 dinara, a ako želite jagnjetinu, prasetinu ili pileće ražnjiće, moraćete da izdvojite i do 700 dinara za kilogram. Za pljeskavicu ili pet ćevapa potrebno vam je 200 grama mesa, a najbolje je računati da vam je potrebno 300 grama po osobi. Meso treba posoliti tek posle pečenja jer so izvlači tečnost. Pored mesa, na roštilju ispecite i pečurke i tanko isečeno povrće, poput tikvica, paprika ili plavog patlidžana.