Izdavači kažu da Ministarstvo postavlja nemoguće rokove i tera ih u propast

BEOGRAD - Novi zakon o udžbenicima može da ugrozi kvalitet i udžbenika i obrazovanja, kaže Gordana Knežević Orlić iz izdavačke kuće „Klet“ uoči prve u nizu javnih rasprava o novom zakonu u Vladi Srbije.

Novi zakon o udžbenicima je izazivao nezadovoljstvo izdavača, a u februaru je bio povučen iz skupštinske procedure.
- Ovakav zakon može da dovede do velikih problema, imajući u vidu da se važna pitanja rešavaju podzakonskim aktima koja nisu definisana - smatra Knežević Orlić i naglašava da se na stvaranju kvalitetne knjige radi najmanje godinu dana.
- Novi zakon predviđa da svi do sada odobreni udžbenici budu ukinuti školske 2016/17, što može da dovede do nedostatka knjiga - kaže Orlićeva i naglašava da je 60 predviđenih dana za pisanje udžbenika - nemoguć rok.

Nezadovoljstvo je izazvao i rok od 30 dana za prevođenje udžbenika na jezike nacionalnih manjina i prilagođavanje deci s posebnim potrebama.
- Ukoliko to ne uradimo, uzima nam se novac i uplaćuje državnom izdavaču, koji nema vremenskih ograničenja. Privatni izdavač gubi pravo da udžbenik prodaje i na srpskom jeziku i plaća kaznu do dva miliona dinara- kaže Orlićeva.

Ministar prosvete Srđan Verbić je izjavio da je zakon o udžbenicima povučen iz skupštinske procedure zbog lobista, među kojima ima i izdavača:
- Tržište udžbenika vredno je oko 80 miliona evra. Efekat novog zakona osetiće učenici zbog kvaliteta i roditelji zbog cene .

(S. I. - J. P.)