Raskrinkani: Privođenju vlasnika Kurira prethodiće još brutalnija medijska kampanja, državni vrh planira osnivanje novog lista do Nove godine, kao i bekstvo Miroslava Bogićevića u Izrael

BEOGRAD - Moćne strukture u vlasti planiraju hapšenje vlasnika Adrija medija grupe (AMG) i Kurira Aleksandra Rodića i njegovih saradnika u naredne tri nedelje, saznaje Kurir od izvora bliskog vlasti koji je učestvovao u celoj akciji.
- Tome će prethoditi još brutalnija i prljavija kampanja udarnih režimskih medija Informer i RTV Pink, koja će imati za cilj kriminalizovanje Rodića, njegove porodice, najbližih saradnika i lista Kurir ne bi li se u javnosti, uprkos nedostatku dokaza, opravdalo njegovo hapšenje.

Kako otkrivamo, cilj ove nezapamćene hajke, protivne svim pravnim i civilizacijskim principima, ima za cilj i da se Rodić što duže zadrži u pritvoru, dok se protiv njega vodi montirana istraga, a Kurir kao najtiražniji dnevni list ućutka i uništi.

Sve je krenulo nakon što je Kurir izveštavao o protestima u Crnoj Gori protiv Mila Ðukanovića i torturi koju trpe tamošnji demonstranti, a kulminiralo je pisanjem Njuzvika o aferama Siniše Malog.

zelko-mitrovic-vucicevic-blagojevic.jpg
Damir Dervišagić, Fonet 
Vode prljavu kampanju... Bogićević i Vučićevi prijatelji Vučićević i Mitrović

Prljave igre

- Dogovoreno je i da se biznismenu Miroslavu Bogićeviću obezbedi „odlazak“ u Izrael kako ne bi pred sudom morao da objasni lažne optužbe koje je izneo na račun vlasnika AMG i Kurira, ali i pravu istinu o kriminalnim dilovima s pojedincima iz vlasti. Ali i da mu se na taj način učini usluga da ne leži u zatvoru zbog brojnih malverzacija teških više stotina miliona evra. Tu mu pomaže jedan biznismen poznat u Srbiji i Republici Srpskoj, koji ima jake veze u toj zemlji - kaže on i dodaje da ti moćnici vozaju i Vučića, gurajući ga u skandal iz koga povratka nema samo da bi realizovali svoje planove, nakon kojih će zaraditi milione i sprečiti da se otkriju njihove brojne malverzacije.

On kaže da je odlučio da nam sve ispriča jer je shvatio da su ovo opasne i prljave igre, zbog kojih će na kraju da stradaju oni koji očigledno nameštaju lažne optužbe:
- Ja u tome ne želim da učestvujem, i tačka. Hoću da se izvučem iz toga i najbolji put jeste da otkrijem sve što znam i na taj način sprečim dalje fabrikovanje, koje se inače radi na dnevnom nivou.

Kako smo pisali, Bogićević je prvo tvrdio da je milion evra u kešu 2012. isplatio u više navrata, a potom da je 700.000 evra predao u velikoj beloj koverti. Takođe je izjavljivao da je pare dao u Šapcu, a da ne može da se seti da li je dao i u Beogradu, da bi se potom setio da je novac ipak davao i u Beogradu, i to, kako je rekao, u kancelarijama i restoranima.

Medijski linč

Bogićević će bekstvom u Izrael biti zaštićen i od toga da odgovara za brojne afere u kojima je učestvovao, a kojima je oštećen budžet države Srbije. Među njima je i slučaj o kojem je Kurir pisao juče, kad je Siniša Mali, tadašnji savetnik potpredsednika Vlade, pomagao tajkunu Bogićeviću da se domogne pet miliona evra kredita državnih banaka iako pre toga nije vraćao postojeće kredite.

Bogićević je u vanrednom programu, za potrebe medijskog linča, bez ikakvog dokaza optužio Rodića za iznudu od milion evra. Pritom u svakoj narednoj izjavi imao je drugačiju verziju događaja, pa na kraju nije mogao da se seti gde je dao 300.000 evra, iako običan čovek zna kad nekom da i 300 evra.

Pojedinci u vlasti odlučili su da Bogićevića sklone da, između ostalog, ne bi morao da objašnjava zbog čega je u tri dana dao četiri različite izjave ovim povodom.

Reagovanja

Bojan Pajtić (DS)
HAPŠENJE BI ZNAČILO GUŠENJE MEDIJA

Ne znam da li je gospodin Rodić prekršio neki zakon. Ako jeste, treba da odgovara kao i svaki građanin. Međutim, ako je tačno da nameravaju da ga hapse neposredno nakon što je objavio istinu o cenzuri medija i marifetlucima Vučića i njegovog okruženja, nema dileme da bi to hapšenje služilo za disciplinovanje ostalih medija u Srbiji i gušenje ionako malobrojnih novina u kojima može da se čuje kritika režima.

Branko Ružić (SPS)
SLOBODNA NOVINARSKA MISAO SKORO DA NE POSTOJI

Na veliku žalost svih građanki i građana, slobodna novinarska misao u velikom broju medija postoji samo u fragmentima. Takođe, u velikoj meri zbog pogrešne orijentacije ka autocenzuri, nevezano za društvene procese kojima se sedma sila bavi. Iskreno verujem da institucije sistema, poput tužilaštva, sudova i MUP, jesu referentne i vlasne da utvrde krivicu ili nevinost bilo koga, a da to svakako nije posao medija. U to sam uvek verovao i verujem jer živimo u normalnoj i pristojnoj državi.

Janko Veselinović(Pokret za Preokret)
POKUŠAJ UĆUTKIVANJA

Radi se o pokušaju da se ućutkaju mediji koji ne pišu po volji Vučića i SNS. To pokazuje činjenica da se o toj mogućnosti govori od dana kada je gospodin Rodić, odnosno njegov list počeo da piše na način koji jednako tretira i poziciju i opoziciju. Ovaj pritisak znači i mogućnost zatvaranja onih koji pišu na način koji ne odgovara zahtevima iz Vučićevog kabineta.

Aleksandar Đurđev(Srpska liga)
OSUĐUJEMO POLITIČKI PROGON

Očigledan je udar na najvažniji opozicioni medij u Srbiji u trenutku iniciranja kampanje za slobodu medija i političkog delovanja. Srpska liga najoštrije osuđuje najave političkog progona i zloupotreba državnih službi protiv neistomišljenika. Hoćemo državu slobode i pravde.