Među izbeglicama iz Afrike i Azije koje su ostale u Srbiji nalazi se Fahim Mudej, sin bivšeg ministra finansija Somalije i nekadašnji Erdoganov prevodilac

BEOGRAD - Moja novogodišnja želja već je ispunjena - živ sam i bezbedan!
Tako svoju priču za Kurir počinje mladi Fahim Mudej (19), sin bivšeg ministra finansija Somalije i jedan od 60 migranata iz centra u Krnjači koji će Novu godinu dočekati u Srbiji.

Slavlje u barakama

Tu su i izbegli iz Pakistana, Nigerije, Šri Lanke, Etiopije, Sudana, Gane, Gvineje, Senegala... Svih onih zemalja za čije je građane EU zatvorila vrata jer ne spadaju u „migrante iz ratom ugroženih područja“. Dalje iz Srbije nemaju gde, osim ako ne nađu krijumčare koji će ih ilegalno prevesti do Nemačke, Švedske ili Norveške. Ipak, srećni su što Novu godinu provode ovde, pa čak i u skromnim barakama u Centru za migrante u Krnjači, gde imaju krevet, sto, stolicu i tople radijatore.
migranti-srbija-krnjaca.jpg
Damir Dervišagić 
Pobegli iz pakla... Migranti sa Vladimirom Lukićem


Fahim Mudej gotovo da je dobio status stalnog stanara. U Srbiji je od 2. juna.
- Proveo sam tri meseca u Turskoj i dva u Grčkoj pre nego što sam stigao ovde. Smrt mi je bila za petama. U Makedoniji su nas krijumčari prevozili u malom kombiju, nas desetine. U jednom trenutku žena koja je sedela do mene samo se srušila. Ugušila se - priseća se Fahim, kome je u Somaliji ostala cela porodica - otac, šest sestara i dvojica braće. Majku su mu ubili dok je bio na sredini svog puta.
- Svi umiru. Ali to nije kraj života, majku nosim u srcu - hrabro ističe Fahim.

Zavoleo Srbe

Njegov otac mu je priuštio školovanje u Turskoj, tako da je Fahim savladao tri strana jezika (arapski, engleski i turski) i radio je kao prevodilac za mnoge državnike. Između ostalih, za turskog predsednika Erdogana, kenijskog i somalijskog predsednika, ali i mnoge premijere i ambasadore. Nada se da je Srbija njegova poslednja stanica. Za četiri dana naučio je oko 500 reči srpskog, a zavoleo je i naše ljude jer, kako kaže, imaju veliko srce.
- Ovde niko ne kaže: „Ti si crn“, ovde se osećam kao čovek - zaključuje Fahim.

Komesarijat za izbeglice
ZA DOČEK MUZIKA I SVEČANA TRPEZA

Vladimir Lukić iz Komesarijata za izbeglice, koji, između ostalog, radi i u centru u Krnjači, kaže da za migrante pripremaju novogodišnje slavlje.
- Sigurno je da će, kao i prošle godine, biti muzike i novogodišnje trpeze. Trudimo se i da migrantima obezbedimo toplu garderobu i higijenu. Većina njih su mladi muškarci, u proseku stari oko 19-20 godina. Dece za sada nema u centru - kaže Lukić.