BEOGRAD - Potrošnja hleba i peciva u Srbiji opala je za 17,5 odsto, a svaki stanovnik zemlje sada pojede oko 83 kilograma hleba godišnje, dok je pre samo devet godina kupovao 101,8 kilograma, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Hleb se poslednjih godine manje i jede i proizvodi, a kvalitet onoga što se kupi sve češće se dovodi u pitanje. Parče hleba preporučuje se zbog unosa žitarica i vitamina B u organizam, ali to ne važi za svaki hleb.
- Beli hleb svakako treba izbegavati, zato što on, osim čistih ugljenih hidrata, odnosno skroba, ne sadrži ništa vredno. Preporučuje se hleb od više vrsta brašna, integralnog brašna, to je ječam, raž, ovas, heljda - kazala je nutricionistkinja Rada Vejin.

Međutim, takav hleb je često i više puta skuplji od belog, a nažalost, nije ni retkost da se od njega razlikuje samo po boji. Obmanjivanje može biti opasno po zdravlje kupaca, posebno za dijabetičare, koji konzumiranjem obojenog hleba unose više šećera nego što bi smeli. Međutim, pekari tvrde da malverzacija nema i da je hleb koji mese - kvalitetan.

(J. P.)