ŠALTERI U PIO FONDU SU PROŠLOST: Od 15. marta elektronske prijave M4 obrasca
Foto: AP

Ministarstvo rada

ŠALTERI U PIO FONDU SU PROŠLOST: Od 15. marta elektronske prijave M4 obrasca

Društvo -
BEOGRAD - Od 15. marta svi poslodavci moći će na sajtu PIO fonda da popune i predaju elektronski obrazac M4, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini.

"Od 15. marta sva komunikacija sa PIO Fondom može da se vrši elektronski. Zašto se čekalo ovako dugo, ja zaista ne znam, ali važno je da su šalteri u PIO Fondu za našu privredu deo mračne prošlosti," izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin na otvaranju skupa pod nazivom "Elektronska prijava M4".

Kako je rekao, niko ne želi da dođe na šaleter, to više neće morati da radi. Konačno je uspostavljena komunikacija Poreska uprava-Centralni resgistar socijalnog osiguranja-PIO Fond, naravno, krajnji korisnik.Ministar je naveo da će ovo doneti velike uštede i u vremenu i u novcu jer preduzeća više neće morati da šalju službenika i da gube dane zato što će on stajati u redu.U Srbiji 204.000 pravnih lica i 233.000 preduzetnika imaju obavezu da podnose dokumentaciju za M4 obrazac, a kroz filijale PIO Fonda prođe više od dva i po miliona obrazaca godišnje.Vulin je rekao i da je 80 odsto svih usluga PIO Fonda već digitalizovano, a da je cilj da to bude stoprocentno.

"To je veliko poboljšanje korisničkog servisa PIO Fonda, veliko olakšanje za sve naše poslodavce i preduzetnike," izjavila je direktorka PIO Fonda Dragana Kalinović, istakavshi da se nada uštedi na svim nivoima i poboljšanju izvornih prihoda, a na taj način i smanjenju državnih dotacija.Kalinović kaže postoji porast naplate doprinosa i da je ovogodišnja naplata za milijardu dinara bolja nego što je to predviđeno po finansijskom planu, a što se tiče u odnosu na prošlu godinu, bolja je za oko 6 odsto, odnosno dve milijarde dinara.Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da će se modernizacijom sistema i elektronskim poslovanjem doći do velike uštede u budžetu i da je cilj olakšati administraciju.

"Teško je izračunati koliko će ovaj korak ušedeti srpskim privrednicima, ne samo odvajanje vremena, već koliko će im u sopstvenim resursima uštedeti novca u budućem radu", rekao je Čadež.Privredna komora Srbije zahvalna je PIO Fondu na dijalogu koji su vodili, jer je važno da se čuje šta provreda misli, a insistiraće se da se ide i dalje u digitalizaciji."Tehnološke mogućnosti su tu. Spremnost ministarstava, organizacija poput PIO Fonda postoji i ne vidim nijedan razlog da ne nastavimo da uvodimo nove elektronske servise," najavio je Čadež i otkrio da je u planu osavremenjivanje carinske dokumentacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track