Više od 1.500 izbeglica na makedonsko-srpskoj granici, u Tabanovcima, spremno da preduzme radikalne mere

BEOGRAD - Iako sa svih strana stižu uveravanja da je balkanska izbeglička ruta praktično zatvorena, oko 1.500 izbeglica koje se već više od 20 dana nalaze na makedonsko-srpskoj granici prete da stvore nove probleme za Srbiju.

Naime, oko 1.500 izbeglica koje se već tri nedelje nalaze u prihvatnom centru Tabanovci zapretilo je juče da će otpočeti štrajk glađu, blokirati prugu ili masovno krenuti ka granici sa Srbijom! Prema informacijama s terena, u Tabanovcima vlada sve veća netrpeljivost i napetost među izbeglicama, i policija često mora da interveniše kako bi sprečila sukobe.
- U Regionalnom centru za upravljanje krizama u Kumanovu pre dva dana došlo je do fizičkog obračuna između dve grupe izbeglica, a tuču je sprečila policija. Takođe, nestanak struje zbog kvara na elektromreži iskoristilo je 22 Avganistanaca i 18 Iračana kako bi pobeglo iz kampa - saopštio je Regionalni centar i dodao da se trenutno u tranzitu na granici sa Srbijom nalazi 1.421 migrant, a najviše je Avganistanaca.

U prihvatnom centru „Vinojug“ kod Đevđelije, na makedonsko-grčkoj granici, kroz koji je tokom proteklih meseci prošlo na hiljade izbeglica, situacija je mirna, iako makedonske vlasti već četvrti dan ne propuštaju izbeglice.

S druge strane, 2.000 migranata koji su se u trenutku zatvaranja balkanske rute zatekli u Srbiji zasad ostaje u našoj zemlji, a trenutno niko ne može konkretno da odgovori kako će se i kada im rešiti sudbina.
- Njihov status se reguliše po Zakonu o azilu i Zakonu o strancima, i ko ispunjava uslove, a biće ih malo, dobiće azil. Ko ne ispunjava, dobija otkaz boravka i sledi mu proterivanje. U pitanju je readmisija prema sigurnim državama odakle su došli ili potiču. Ipak, na terenu je drugačije. Oni svi odbijaju izbeglički status u Srbiji, a neće ni da se vrate nazad. Dakle, u ovom trenutku oni ostaju kod nas, a do kada, to niko ne zna - kaže Kurirov sagovornik iz Vlade Srbije.

Ove informacije potvrdio je za Kurir i komesar za izbeglice Vladimir Cucić.
- Ni Grčka ni Makedonija ne žele da prime te ljude nazad, iako bi se mnogi rado vratili, ali tako je kako je. Ko bude želeo da traži azil u Srbiji, dobiće ga, ali nikoga nećemo terati da ostane ako ne želi. Učinićemo sve što je u našoj moći da zbrinemo te ljude i pomognemo im - rekao je Cucić.

Saša Janković
LJUDSKA PRAVA OBELEŽIĆE ODNOS PREMA MIGRANTIMA

Borba protiv terorizma, s jedne, i teroristički napadi, s druge strane, stavljaju građane između čekića i nakovnja, i to će u budućnosti obeležiti pitanje ljudskih prava, odnos prema migrantima i položaj lokalnog stanovništva, izjavio je juče zaštitnik građana Saša Janković.
- Sasvim sigurno, jedna od stvari koja će u budućnosti obeležiti pitanje ljudskih prava je odnos prema migrantima i položaj lokalnog stanovništva, i da li će se i kako zbog toga menjati - rekao je Janković.