BEOGRAD - Građani Srbije mogu biti sigurni da jedu zdravu, kvalitetnu i bezbednu hranu, jer inspekcijske službe sprovode redovne kontrole u cilju garantovanja ispravnosti proizvoda, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Bošković je savetovala građanima da prehrambene proizvode kupuju na mestima koja su registrovana, budući da su ona predmet redovnih kontrola, a da nikako ne kupuju na nedozvoljenim mestima za prodaju, odnosno u takozvanoj "sivoj zoni".

"Uvek treba da kupuju u supermarektima, radnjama, na pijacama i mestima koja su registrovana i ovlascćena za prodaju jer inspekcijske službe tu uzimaju uzorke hrane i ispituju je", rekla je ministarka na konferenciji na temu bezbednosti hrane "Šta jedemo" u Beogradu.

Ističući da naši proizvođaci u svet izvoze kvalitetne i bezbedne proizvode, ona je navela da su kontrole koje se sprovode na našem tržistu u skladu sa evropskim i da naše nadležne službe čine sve da proizvodi, koji se nađu na rafovima, budu zdravsteno bezbedini i ispravni za potrošače.

Prema njenim rečima, problemi i incidentne situacije nisu češće na tržistu Srbije u odnosu na druge zemlje u kojima je sistem kontrole uspostavljen znatno ranije.
"Tačno je da se povremeno dešavaju probemi, ali ono što je dobro to je da je Srbija usaglasila svoje propise u oblasti kontrole i bezbednosti i zdravstvene ispravnosti hrane sa evropskim propisima i onima koji važe na drugim tržištima a na koja izvozimo", rekla je Bošković. Ona je kazala da je to razlog zbog kojeg su naši proizvodi u 2015. zabeležili rekordan suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni.

Resorno ministarstvo, kako je kazala, radi na tome da se ispune svi potrebni zahtevi i standardi, a da o tome govori upravo plasman srpskih prozivoda na strana tržista.

Direktor Nacionalne referentne laboratorije Slavoljub Stanojević naveo je da je rad nezavisnih laboratorija veoma važan jer one daju ocenu usglašenosti proizvoda sa propisanim zahtevima, odnosno da li je on bezbedan za upotrebu.