ISTRAŽIVANJE: Najviše nas varaju na zdravoj hrani
Proizvođači ne ističu alergene ili ne označavaju aditive, a najčešće greške u deklarisanju su kod hleba i peciva i robe „najboljeg kvaliteta“
Skoro trećina proizvoda na rafovima u prodavnicama neadekvatno je deklarisana, a najčešći propusti su neistaknuti alergeni i loše označeni aditivi, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno na skupu „Hrana, ishrana i zdravlje“.
Najviše loše deklarisanih proizvoda je u kategorijama zdravih proizvoda, hleba i peciva. Hleb i pecivo imaju svega 52 odsto dobro deklarisanih proizvoda.
- Najčešće greške u deklaraciji su neboldirani alergeni, loše deklarisini aditivi, proizvodi gde se stavlja „vrhunski kvalitet“ ili „najbolji kvalitet“ - rekla je dr Danica Zarić, direktorka „IHIS Nutricionizma“, koji je sproveo istraživanje.
Najveći problem su, nastavlja ona, neboldirani alergeni - ono što direktno utiče na zdravlje potrošača, a što se obično ne nalazi na deklaracijama.
- Postoji 14 alergena koji moraju biti boldirani, jer potrošač brzim pregledom deklaracije ustanovljava da li taj proizvod treba da uzme ili ne - naglasila je predstavnica „IHIS Nutricionizma“, koji je član Naučno-tehnološkog parka Zemun.
Pojašnjava da je u obe kategorije proizvoda reč o malim proizvođačima koji najčešće svoje deklaracije nisu uskladili sa pravilnikom, te da se vidi da možda nemaju obučenu radnu snagu i da im nedostaju tehnolozi.
"BIĆE TO NAJŽEŠĆA BORBA PROTIV KORUPCIJE, STUDENTIMA NE ZAMERAM NIŠTA" Predsednik Vučić: Izborićemo se za normalnu Srbiju, prelazne vlade neće biti