Srpkinja Nina Marković, promoviše srpski jezik i kulturu

SIDNEJ - Beograđanka Nina Marković (28) najmlađi je član Parlamenta Australije.

U daleku Australiju, gde dugo godina živi njen otac, Nina je otišla početkom bombardovanja, bez posebnog plana i želje da tamo trajno ostane.

Upisala se na fakultet i završila ga s najvišim ocenama. Usledila je jedna, pa druga magistratura i posao u parlamentu, koji se, kaže, zbog statusa i mogućnosti za bavljenje naučnoistraživačkim radom ne odbija. Samo nekolicina stranaca radi u Parlamentu.

"Presudne su bile moje ocene i znanje" kaže Nina.

Nina je magistrirala na međunarodnim odnosima i diplomatiji i italijanski jezik. Na univerzitetu u Australiji uskoro će doktorirati na temu položaja Srbije i njene uloge na Balkanu.
Poslednjih meseci živi u Rimu, gde studentima prestižnog univerziteta Luis predaje istoriju i politiku Balkana, pišu Novosti.

U rodni Beograd je došla da poseti mamu i da na poziv Beogradskog foruma studentima Fakulteta političkih nauka i prava održi predavanje o politici pomirenja.

"U Australiji živi 150 naroda. Za razliku od drugih zemalja koje različitost ne prihvataju, Australijanci u spektru kultura, religija, vera, jezika i običaja uživaju, vide svoju snagu i prednost. Zato me boli što su dve srpske crkve u Australiji na sudu", priča Nina.