DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE TRAŽI DA VISOKI SAVET SUDSTVA REAGUJE: Uvrede i pretnje posle presude Miškoviću!
Foto: Nebojša Mandić

OPTUŽBE

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE TRAŽI DA VISOKI SAVET SUDSTVA REAGUJE: Uvrede i pretnje posle presude Miškoviću!

Društvo -

Društvo sudija Srbije juče je zatražilo od Visokog saveta sudstva da reaguje na „lavinu nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama“ koju su, kako se navodi, pokrenuli pojedini političari i mediji.

Do toga je došlo, kako je objavljeno, posle presude Apelacionog suda u Beogradu kojom je biznismen Miroslav Mišković pravosnažno oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, dok će mu suđenje za utaju poreza biti ponovljeno.

Društvo sudija Srbije uputilo je dopis VSS povodom nedavnih „protivpravnih reakcija političara i medija na pojedine odluke sudova“, kao i najava hapšenja sudija i zatražilo od tog pravosudnog organa da reaguje zbog ugrožavanja nezavisnosti sudija.

Društvo sudija kaže da je s velikom zabrinutošću konstatovalo da takvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno „protivpravno najavljivan“ u medijima, predstavlja neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali „svoj sud“ unapred, pre i tokom sudskih postupaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za Večernje novosti posle presude Miškoviću: „Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno!“

Kurir / E.K.

Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track