Najviše staračkih domaćinstava u Srbiji nalazi se u Novom Beogradu, čak svako šesto!

BEOGRAD - Od svih opština u Srbiji, najviše penzionera u čitavoj Srbiji, njih 38.000, živi u beogradskoj opštini Novi Beograd, a među njima je najviše ugroženih muškaraca kojima nema ko da pomogne.


Ovo je podatak istraživanja o položaju i potrebama staračkih domaćinstava koje je sprovela Nadežda Satarić, predsednica UO "Emiti".

profimedia0006283147.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

- Od 81.000 domaćinstava na Novom Beogradu, svako šesto je staračko - kaže Satarićeva. - U većini srpskih porodica stariji se oslanjaju na svoju decu i srodnike. Porodicu ima njih 80 odsto, iako od porodice pomoć dobija samo 65 odsto. Mnogi imaju rodbinu ili prijatelje sa kojima su sklopili neki sporazum, makar i finansijski, ali je najveća tuga što se tek svaki stoti oslanja na Centar za socijalni rad ili Opštinu. Neki se oslanjaju na komšije, ali drastično manje nego ranije.

novogradnja-foto-marina-lopicic.jpg
Marina Lopičić/Ilustracija 
foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Dakle, 7 odsto novobeogradskih penzionera, odnosno 3.000 ljudi, imaju stambeni prostor, ali ne i blisku osobu, niti srodnika koji može i želi da im pomogne. Zanimljivo je da su oni potpuno sami dok su živi, ali kada umru, odjednom se pojave dalji srodnici koji treba da naslede stan.

- Ušli smo u 666 domaćinstava i mnogima sam dva puta postavljala pitanje da li su sigurni da nemaju baš nikog bliskog - ističe Satarićeva. - Jer, kada kažu da su sami, mnogi misle na najbližu rodbinu, a ne i na rođake iz trećeg kolena koji će naslediti stan. Pošto se radi o ljudima starijim od 85 godina, država za života treba da im sve pruži i da nasledi stan u koje će naseliti mlade porodice.

Nažalost, niko se u državi time ne bavi, pa je velika nepravda što te stanove nasleđuju daleki rođaci, često i iz inostranstva, kojima je "s neba pao" novac od prodatog stana.

Zanimljivo je da 40 odsto penzionera finansijski pomaže svoju decu, a u Udruženju "Emiti - snaga prijateljstva" to i podržavaju, jer kažu da je porodica veliki resurs.

aleksandar-s.pile-pucao-pucnjava-potera-blok-45.jpg
Dragan Kadić 
foto: Kurir

Veliko iznenađenje je i podatak da svaki treći pripadnik staračkog domaćinstva nije hteo da otvori vrata, što govori o velikom strahu i nepoverenju koje vlada među njima. Ipak, nije uvek novac razlog zašto žive samotnim životom.

- Često su sami krivi, pogotovo muškarci koji su, dok su radili, bili "neko i nešto", a sada kao penzioneri više nemaju moć - naglašava Satarićeva. - Kao penzioneri krenu da obilaze kolege kojima smetaju dok rade. Žene taj problem nemaju, jer su ceo život radnice, majke, sestre, komšinice, drugarice i ne mogu da stignu sve da urade ni kada su u penziji.


Depresija više pogađa muškarce

Muškarcima se život uglavnom okreće oko posla, pa kada odu u penziju, čak i sa dobrim mesečnim čekom, često padnu u depresiju.

penzioneri.jpg
Nebojša Mandić/Ilustracija 
foto: Kurir

- Anketirala sam starijeg gospodina koji je bio potpuno utučen - seća se Satarićeva. - On je bio pukovnik, a nedavno mu je umrla supruga, pa ne zna ni gde stoje računi, niti gde se plaćaju. Ne zna ni da promeni sijalicu, niti gde se kupuje. Ne zna da uključi mašinu, da nešto skuva. U stanu živi 15 godina, ali ne poznaje nijednog komšiju. Predložila sam mu da pokuša da se upozna, pronađe penzionerski par sa nižim primanjima kojima bi davao novac da kuvaju i njemu, jer se potpuno zatvorio.

(Kurir.rs/Večernje novosti/A. Mikata/Foto: Profimedia/Ilustracija)

POGOLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sto dana Vlade: Pet loših stvari!