Zavisno od stepena alergije na proteine iz kravljeg mleka, kod ljudi može doći do napada astme, ali i reakcija opasnih po život, kaže dr Branimir Nestorović

Tržište Srbije prepuno je kozjeg sira u kom ima i do 49 procenata kravljeg mleka!


Ta prevara može biti veoma opasna po zdravlje osoba alergičnih na kravlje mleko! Pravilnik o kvalitetu mleka i starter kultura dozvoljava da se kozjim sirom nazove i sir od mešavine kozjeg i kravljeg mleka, što proizvođači zloupotrebljavaju i građane dovode u zabludu jer procenat kravljeg mleka sakriju u sitno ispisanoj deklaraciji, a na svom proizvodu krupnim slovima da je to kozji sir. I prodaju ga skupo, kao da je 100 odsto od kozjeg mleka! Razlog za podovalu je veća zarada, pošto je kravlje mleko u proseku dva i po puta jeftinije od kozjeg. Onda čovek kupi, uveren da je zaista u pitanju ono što je na ambalaži istaknuto... Izmanipulisan od proizvođača, em što je platio mnogo skuplje nego što ta mešavina vredi, on je ugrozio sebe ukoliko pati od alergije.

screenshot-4.jpg
Printscreen/Youtube 

Dr Nestorović: Skriveni izvori namirnica moraju jasno biti označeni na pakovanju

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog u dečjoj klinici u Tiršovoj, kaže da reakcije osoba alergičnih na kravlje mleko mogu biti od blagih pa do onih opasnih po život.


Povraćanje i krvarenje


- Zavisno od stepena alergije na proteine iz kravljeg mleka, reakcije variraju od blagih - povraćanje, proliv, ospa na koži, do teških - napadi astme, krvavi prolivi, pa i po život opasnih anafilaktičkuh reakcija. Skriveni izvori pojedinih namirnica, poput kikirikija, glutena, mleka, belanaca, mogu biti ozbiljan zdravstveni problem, a njihovo prisustvo mora jasno biti označeno na pakovanju - ističe dr Nestorović.


Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača naglašava da procenat kravljeg mleka mora jasno biti naznačen na pakovanju kozjeg sira, a ne skriven, da bi ljudi znali šta kupuju. On pita nadležne organe imaju li dokaze da je svaki kozji sir na tržištu Srbije zaista od kozjeg mleka.

0602-shutter.jpg
Shutterstock 

Vrši li se provera


- Ko je i kad izvršio proveru na reprezentativnom uzorku i potvrdio da je analizama utvrđeno da svaki sir koji je deklarisan kao 100 odsto od kozjeg mleka zaista napravljen samo od kozjeg mleka - kaže Bogosavljević.


Iz Ministarstva poljoprivrede nismo dobili odgovor da li je ijedan proizvođač kažnjen zbog pogrešnog deklarisanja kozjeg sira.


- Proizvodnja mlečnih proizvoda je pod redovnim nadzorom veterinarske inspekcije, počev od kontrole nad prijemom mleka tako i do krajnjeg proizvoda - mleka, sira, jogurta, pavlake, surutke - samo su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede.

0805-papovic.jpg
Medija Centar 

Goran Papović

ŽALBE ŠALJEMO INSPEKCIJAMA, ALI SE NE ZNA KO JE NADLEŽAN


Predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Goran Papović ističe da su žalbe građana na sastav kozjeg sira slali nadležnim inspekcijama, ali da nije bilo epiloga zbog pomešane nadležnosti inspekcija.


- Mi smo pritužbe građana upućivali na tržišnu inspekciju, ali su nam rekli da je nadležna veterinarska. Deklarisanje treba da kontroliše tržišna inspekcija, ali pošto je kozji sir animalnog porekla, onda to mora da radi veterinarska inspekcija. Proizvođač je dužan da naglasi sastav sira i prisustvo alergena, ali mi smo daleko od uređenog kažnjavanja u ovoj oblasti - kaže Papović i dodaje da Srbija još nije formirala generalni inspektorat koji bi obuhvatio sve inspekcije i tada ne bi bilo izgovora da nešto nije u nečijoj nadležnosti.

01-bgd.jpg
Kurir 

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Shutterstock