Javnost je još uvek uznemirena zbog činjenice da je vučica u petak uveče uhvaćena u centru beogradskog naselja Mirijevo. Posle informacija da nije agresivna i da je verovatno bila pripitomljena, Kurir je saznao ko je gajio životinju.


Zaputili smo se na adresu gde se nalazi odgajivačnica, ali naišli smo na zaključana vrata. Vlasnica nam nije odgovarala ni na poruke na Fejsbuku, a broj telefona do kojeg smo došli sve vreme je davao ton zauzeća. Komšije nisu bile rade da se slikaju, kažu da mnogi ne pričaju s njom...

Iza ograde se začulo zavijanje koje smo snimili. Poslušajte:

Potom smo snimak pustili Jožefu Ezveđu Joški, veterinaru Beo zoo-vrta, u kojem se nalazi uhvaćena vučica, za koju neki na društvenim mrežama tvrde da se zove Coka. On nam jepotvrdio da je to vučje zavijanje.

0604-sporcic.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Vučica je ležala u kavezu i bila je mirna.


- Ona se sada dobro oseća. Detalje njenog zdravstvenog stanja znaćemo za nekoliko dana, kada stignu rezultati kliničkih testova. Tada će se znati i da li je skotna - kaže za Kurir veterinar Joška.

0603-sporcic.jpg
Kurir 
foto: Kurir

On je siguran da su je držali kao kućnog ljubimca, na šta ukazuje činjenica da odbija da jede sirovo meso i da nije agresivna:


- Neodgovorno je od vlasnika prvo što drži divlje životinje, a drugo to što je vučica izašla.


Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić ističe da je u Srbiji zakonom zabranjeno držati divlje životinje i da dozvolu za to mogu dobiti samo vrtovi i određeni rezervati.

Pogledajte intervju sa veterinarom Jožefom Ezveđom:




Fondacija Pokret Levijatan
Spremni smo da platimo kaznu umesto vlasnice

Pavle Bihali, izvršni direktor Fondacije pokreta Levijatan, kaže za Kurir da su spremni da plate kaznu umesto vlasnice:
- Ako nam se javi i ukoliko veterinarska inspekcija odobri da se vučica može vratiti i da su uslovi adekvatni, spremni smo da platimo njenu kaznu. Druga opcija je da mi kao fondacija preuzmemo vučicu i da je smestimo u neki odgovarajući smeštaj, da ostatak života provede s ljudima kao što je i navikla. Naravno, interesuju nas okolnosti pod kojima se sve ovo dogodilo, jer to ne bi smelo da se dešava, mora da postoji odgovornost.

(Kurir.rs/Mina Branković Foto: Vladimir Šporčić)