PAPRENI AJVAR! Ako ste krenuli u kupovinu paprika, spremite se za ŠOK CENE! Na beogradskim pijacama DUPLO SKUPLJE nego prošle godine
Kilogram na pijacama u Beogradu košta u proseku 150 dinara, što je duplo skuplje nego pre godinu dana! Proizvođači kažu da je cena visoka jer je rod zbog kišnog leta podbacio i do 70 odsto
Za tri kilograma crvenih paprika, koliko je potrebno za teglu ajvara od 750 grama, ovog vikenda trebalo je izdvojiti najmanje 450 dinara, pošto je prosečna cena paprika na beogradskim pijacama bila oko 150 dinara po kilogramu.
Na sve ovo treba dodati i ulje, začine i ogroman rad koji je potrebno uložiti da se spremi ova ukusna zimnica, koja je i u svetu već postala poznata kao srpski brend u prehrambenoj industriji. Nešto povoljnije paprike bilo je moguće kupiti na kvantaškoj pijaci, gde su se paprike ajvaruše mogle kupiti i po 70 dinara po kilogramu na kutije ili džakove težine od 12 do 15 kilograma. Oni kojima je kvantaš daleko ne ostaje ništa drugo nego da ih plate papreno.
NESTAŠICA PAPRIKA
Glavni razlog što je ove godine cena paprike otišla u nebo je kišna godina koja nije išla naruku proizvođačima. Nenad Stevanović iz sela Stari Trstenik kaže da su paprike skupe jer je rod podbacio od 50 do 70 odsto.
- Sad se završava berba paprike za ajvar, a prošle godine smo ih brali do 31. oktobra. Zbog velike kiše koja je padala dva meseca paprika nije mogla da cveta i zameće plod. Paprika voli sunce i veliko zalivanje i zato je rod podbacio. Cena paprika za ajvar je 90 dinara po kilogramu na veliko, a prošle godine je bila 40 do 50 dinara. Ko je do 10. septembra napravio ajvar, napravio je. Sad paprika nema ni po ceni od 90 dinara. Nemamo šta da beremo i nećemo iščupati ni ono što smo uložili - kaže Stevanović i dodaje da su crvene paprike ajvaruše početkom septembra koštale 40 dinara za kilogram na veliko.
DUŽE SE KUVA
I u udruženju Leskovački ajvar tvrde da je paprika za ajvar zbog kišne godine nešto lošijeg kvaliteta, zbog čega strepe da neće moći da proizvedu tražene količine ajvara. Zbog loše godine rod paprika je manji, a plod ima manje suve materije, što znači da je proces kuvanja ajvara duži, pa je za teglu potrebno više paprika nego kad je sušno leto.
- Do polovine jula imali smo konstantno kišu, a paprika voli sunce i toplotu, a ne voli mnogo vodu - tvrdi Stevica Marković iz udruženja Leskovački ajvar.
Kurir.rs/Slavica Tomčić
Foto: Kurir
"UVEREN SAM DA ĆETE I UBUDUĆE USPEŠNO IZVRŠAVATI NAMENSKE ZADATKE" Predsednik Vučić čestitao Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane