Bez obzira na to koliko su se istrošili za doček Nove godine, građani Srbije ne štede na obilatosti božićne trpeze koja, prema verovanju, simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine.

A računica Kurira pokazuje da će četvoročlana porodica na kompletan posni i mrsni svečani ručak za Badnji dan i Božić morati da potroši oko 20.000 dinara, što je skoro pola prosečne plate.

Posna trpeza za Badnje veče mora da sadrži pasulj prebranac i pečenu ribu, a za desert suvo voće, med, orahe i sitne posne kolače, dok mrsni božićni ručak sadrži sarme, supe, predjela, priloge, piće, torte, kolače i, naravno, pečenje. A dok je nekada najradosniji hrišćanski praznik bio nezamisliv bez prasetine ili jagnjetine s ražnja, hronična besparica i nizak standard naterali su građane da se zadovolje manjim porcijama pečenja, tvrde mesari.

- Prodaja božićnih pečenica manja je za 30 odsto jer narod nema para, kupuje se minimalno. Nekada su za ražanj najtraženiji bili prasići od 15 do 18 kilograma, a sada se traže oni manji, od 10 do 12 kilograma. Umesto pečenice, građani su prešli na kupovinu pečenja na kilo, ali dok su ranije za praznični ručak kupovali po tri kilograma prasetine, sada naručuju jedva kilo i po - kaže za Kurir Nada Vujnović, vlasnica mesare.

mlo-5204.jpg
Foto: Kurir


Ipak, bez obzira na cenu, statistike pokazuju da srpske ribarnice uoči Badnjeg dana prodaju oko 300 tona sveže ribe, dok se za Božić pojede oko 2.000 tona svinjetine, što znači da svaki od oko četiri miliona pravoslavnih vernika pojede po pola kilograma.

CEH ZA BOŽIĆNI RUČAK*
Namirnica cena

Suhomesnato predjelo 1.200**
Pita sir, 1 kg 700
Pita meso, 1 kg 1.000
Ruska salata, 1 kg 500
Česnica, 2 kg 380
Sarma, 3 kg 1.500
Praseće pečenje, 1 kg 1.100
Jagnjeće pečenje, 1 kg 1.500
Flaša vina 700
Rakija, 1 l 1.000
Sokovi, 2 l 240
Kisela voda, 2 l 80
Ukupno 9.900
* obrok za četvoročlanu porodicu
** iznosi su u dinarima

CEH ZA BADNJU VEČERU
Namirnica cena

Orasi, 1 kg 900
Suve šljive, 1 kg 500
Suvo grožđe, 500 g 400
Suve smokve, 1 kg 550
Posni sitni kolači, 1 kg 1.100
Sveže voće, 3 kg 350
Hleb, 3 kom. 150
Prebranac, 1 kg 330
Riba, 2 kg 1.000
Pita pečurke, 1 kg 500
Pita višnja, 1 kg 700
Flaša vina 700
Rakija, 1 l 1.000
Sokovi, 2 l 240
Kisela voda, 2 l 80
Ukupno 8.500
* iznosi su u dinarima

BOŽIĆNA DEKORACIJA
Badnjak 80 din.
Pšenica 150 din.
Slama 90 din.

STATISTIKA

300 tona sveže ribe proda se uoči praznika
2.000 tona svinjetine pojede se za Božić
4 puta veći promet sušenog voća uoči praznika
49.900 dinara iznosila je prosečna plata u oktobru

(Kurir/Sanja Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: