Hrvatska politika će nastaviti da negira činjenice o razmerama užasa i jasenovačkog genocida i pokušaće da pažnju usmeri na teško dokazive brojeve, ocenio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući saznanja glavnog istraživača Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu, prof. dr Gideona Grajfa, o zverskom mučenju žrtava u Jasenovcu.

p01-profimedia.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

- Nije najbitniji broj, važna je spremnost hrvatske države i Katoličke crkve da priznaju genocid, da osude i ustaše i NDH, da kažu da ustašama nema mesta u Hrvatskoj i da se tako i ponašaju. Oni to ne žele da urade jer je politička elita Hrvatske i Katoličke crkve u Hrvatskoj iskreno naklonjena ustaštvu i sledi izjavu Tuđmana "NDH je bila izraz povijesne težnje Hrvata za državom" - smatra Vulin.


On dodaje da hrvatska politika pokušava da zanemari da iza svakog broja stoji ime i da je genocid počinjen.


- Svi istraživači, pa i oni iz Hrvatske, slažu se da je u kompleksu Jasenovac ubijeno oko 20.000 srpske, jevrejske i romske dece. Da je samo to, zar nije dovoljno za duboko izvinjenje i odricanje od ustaštva? Ljudima jeste, ustašama nije - zaključio je Vulin u izjavi za Kurir.


Podsetimo, prof. dr Grajf je tokom četvorogodišnjeg rada na studiji "Jasenovac, Aušvic Balkana" došao do podataka da je u Jasenovcu na najsvirepiji način ubijeno minimum 800.000 Srba i oko 40.000 Jevreja. On je naveo da je u Jasenovcu postojalo 57 različitih načina ubijanja žrtava, što je svetski rekord.

jasenovac-profesor-grajf-foto-tv-pink-pt-2.jpg
TV Pink Printscreen 
foto: TV Pink Printscreen

- Rezultati su šokantni zbog okrutnosti, sadizma. Lanac logora poznat pod imenom Jasenovac, na 46 kilometara kvadratnih, šest puta veći od Aušvica, zapravo je bio odraz čiste okrutnosti. Tim ustaša je uživao u svojoj okrutnosti, oni su uživali u mučenju ljudi. Rekao bih da su oni smrt doveli do savršenstva - rekao je Grajf, koji smatra da se sve snage moraju usmeriti protiv revizionizma kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve.

HRVATSKA ZAŠTITNICA GRAĐANA
VLAST U HRVATSKOJ TOLERIŠE NEGIRANJE ZLOČINA

foto: Printscreen

Da su hrvatske vlasti sklone revizionizmu i negiranju zločina NDH, upozorila je nedavno u analitičkom tekstu i hrvatska zaštitnica građana Lora Vidović.
- U Hrvatskoj se štampaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emituju televizijske emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH i genocid koji su ustaše sprovele nad stradalničkim srpskim, romskim i jevrejskim narodom. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i javnu televiziju. Reakcije vlasti često su nekonzistentne ili izostaju, pa se stiče utisak da to prećutno tolerišu.

ČINJENICE
ŠTA JE UTVRDIO GLAVNI ISTRAŽIVAČ INSTITUTA ZA HOLOKAUST

foto: Printscreen Wikipedia

- 800.000 Srba i 40.000 Jevreja ubijeno je u Jasenovcu na najsvirepiji način
- 57 različitih načina za ubijanje žrtava primenjivale su ustaše u Jasenovcu

ČINJENICE
O JASENOVCU

- Sistem logora Jasenovac bio je prvi sistemski izgrađen kompleks na teritoriji NDH, u koji su upućivani i muškarci i žene i deca
- Jasenovac je bio jedini logor smrti van nacističkog sistema
- Ovaj logor nikada nije oslobođen, već je samo napušten
- Jedino mesto u Evropi gde je postojao logor za decu - u Sisku i Jastrebarskom, dok je ženski logor bio u Staroj Gradiški
- NDH je bila jedina država koja je tokom Drugog svetskog rata sama sprovela plan uništenja Jevreja
- Ukupno 320 stratišta i kraških jama bilo je u NDH, u kojima su masakrirani i bačeni ljudi koje su ustaše ubile

(Kurir/Sanja Đorđević)