Srpsko selo, koje je sve praznije, nije stvar usputne nostalgije, već je bezbednosni i nacionalni imperativ! Od 4.700 naselja u Srbiji, u nestajanju je njih 1.200, u 1.000 sela ima manje od 100 stanovnika, dok u više od 200 sela nema čoveka mlađeg od 20 godina.


Ovi zastrašujući podaci izneti su juče na konstitutivnoj sednici povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod Srbije, kojom su predsedavali ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić, a prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da se suočavamo sa smanjenjem broja stanovnika i da gubimo i "selo i ljude", što je "užasan problem" za celu zemlju.

- Da ne kažem da to ruši i odbrambene kapacitete Srbije. I sve što ovaj tim bude mogao da uradi, i Vlada i parlament i ja kao predsednik maksimalno ćemo pomoći i podržati. Oni koji su sa sela otišli u grad neće želeti da se vrate i teško će biti moguće da se izjednače uslovi života u selu i gradu, ali uspeh će biti ako se makar i deo onih koji su sada na selu zaustavi da se ne odsele - rekao je Vučić i dodao:

- Kad pogledate naše granice prema Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, prema Mađarskoj, čak i prema Hrvatskoj, posebno prema BiH... Pa, ljudi, mi u celom Podrinju nemamo 120.000-130.000 stanovnika! I to da se častimo. Nema ljudi u Srbiji! Pričamo da nas je 7,3 miliona ljudi, ali očekujte da se 2021. zaprepastimo i kada budemo videli da nas je 6,4 miliona u Srbiji, to je naša poslednja procena.

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je da se srpska sela prazne i da to nije proces koji je počeo juče, ni koji će se završiti sutra, kao i da to nije samo osobenost Srbije.

- Svi problemi koje Srbija ima u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije upravo i proističu iz fenomena prazne, puste zemlje. Selo zaslužuje ono što je civilizacijski standard za urbane sredine. U centru pažnje biće poljoprivreda, zemljište, poljoprivredna gazdinstva, kojih je 570.000, ali se taj broj smanjuje. Važna je i infrastruktura, mreža atarskih puteva - rekao je Krkobabić i dodao da je ovo bitka za mlade i da će selo opstati samo ako se deca budu rađala.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih sociokulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Uz blagoslov Irineja
Oživeti sela je sveta dužnost

Vladika valjevski Milutin rekao je da SPC podržava oživljavanje srpskih sela i da je prisustvovao sednici po blagoslovu patrijarha srpskog Irineja umesto vladike Jovana šumadijskog, koji je član tima.
- Radujem se ovom poduhvatu, oživeti sela je naša sveta dužnost - poručio je vladika Milutin.


Brojke

  • 7,3 miliona stanovnika ima danas Srbija
  • 6,4 miliona imaće zemlja 2021. godine

(Kurir.rs/Jelena Pronić)