NALJUTILI SE I GRAĐANI I ROŠTILJ-MAJSTORI: Branićemo ćumur do poslednjeg ćevapa!
Tradicija Uprkos upozorenjima da izaziva rak debelog creva, Srbi se ne bi odrekli mesa pečenog na uglju ni po koju cenu
Čak i sama pomisao na opojni miris i ukus pljeskavice, ćevapa ili mešanog mesa koje cvrči na rešetkama iznad raspaljenog ćumura nema kome ne natera vodu na usta čak i ako nije gladan. I upravo zbog ovoga ne čudi oštro protivljenje javnosti inicijativi beogradskog lekara koji traži da se zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj zbog sve češće pojave tumora debelog creva.
Naime, objašnjenje doktora Ivana Nikolića u predstavci Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije da u nastanku karcinoma debelog creva veliku ulogu imaju heterociklični amini i policiklični aromatični ugljeni hidrati, koji se stvaraju isključivo prilikom korišćenja roštilja na ćumur, ljubitelji roštilja vide preterivanje, napad na omiljeni srpski brend ili čak teoriju zavere.
- Taj čovek sigurno ne jede roštilj. Pa zar nemamo preča posla nego da zabranjujemo ćumur, kao da bi to rešilo sve naše probleme - ogorčen je Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš, koji je kao stručnjak za roštilj tradicionalni član žirija na takmičenjima roštiljdžija.
On ističe da je roštilj tradicionalni srpski brend, da ćumur daje specifičan ukus i miris roštiljskom mesu, po čemu se ono izdvaja od svih ostalih specijaliteta u svetu.
- Ogromna je razlika između roštilja na ćumur i na ploču. Ovo mi izgleda kao da žele ugostiteljima da nametnu novi trošak da svi nabave ploču za roštilj da bi neko od toga zaradio - sumnjičav je Mirašević, koji je uveren da se Srbi roštilja nikad neće odreći.
Ne ulazeći u stručnost lekara, i zvanično najbolje roštiljdžije u Srbiji smatraju da se u našoj zemlji bez roštilja ne može.
- Mi nudimo razne vrste jela, ali naši gosti najviše traže i vole roštilj, po tome smo poznati. Ljudi su zadovoljni i nisu zbog roštilja imali nikakvih problema. To je tradicionalni srpski specijalitet, pa čak i ako u nekom slučaju bude zabranjen, ljudi teško da bi se roštilja odrekli, verovatno bi u svojim kućama sami palili skare i roštiljali. Uostalom, svi znamo i da su gazirani sokovi štetni po zdravlje, a retko ih se ko odriče, čak ih i deca najviše piju - kaže za Kurir Snežana Stanković, menadžerka ugostiteljskog kompleksa "Apostolović" iz Leskovca, koji je na prošlogodišnjoj Roštiljijadi osvojio prvo mesto.
(Kurir/ S. Đorđević - N. Tomašević)
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)