Engleski princ Edvard, (83), vojvoda od Kenta i unuk Kralja Džordža V i kraljice Meri i jedan od najbližih rođaka britanske kraljice Elizabete, tokom posete Srbiji obišao je danas Muzej nauke i tehnike u Beogradu i tom prilikom muzeju donirao micro.bit uređaj.

- Danas smo donirali jedan od ovih micro. bit računara Muzeju nauke i tehnike i jako nam je drago što je princ mogao da dođe i da donira taj uređaj. On je u zvaničnoj poseti Srbiji i ima jako gust raspored, ali ovo jeste nešto što njega jako zanima pa mu je zbog toga bilo drago da danas bude ovde sa nama. Što se projekta tiče on će trajati još tri godine dok ne dođe u sve škole i posle toga ćemo razmisliti kako ćemo dalje da podržavamo sistem obrazovanja u Srbiji - izjavila je Kler Sirs, direktorka Britanskog Saveta za Zapadni Balkan.

sshot20190621124004.jpg
Printscreen Kurir TV 
foto: Printscreen Kurir TV

Prince Edvard je u pratnji ambasadora Velike Britanije u Srbiji Denisa Kifa i direktorke Britanskog saveta za Zapadni Balkan Kler Sirs obišao muzej i izrazio posebno interesovanje za eksponat najstarijeg robota koji je nastao šezdesetih godina prošlog veka u Srbiji i interesovao se kod kustosa čemu je taj robot služio.

sshot20190621124012.jpg
Printscreen Kurir TV 
foto: Printscreen Kurir TV


Učenici petog razreda OŠ "Pavle Savić" iz Beograda i učenici sedmog razreda OŠ "Dule Karaklajić" iz Lazarevca princu Edvardu su predstavili izume koje su, uz pomoć svojih nastavnika programirali i sa kojima su uspešno učestvovali na mnogim domaćim i regionalnim takmičenjima.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Ana Paunković