TEZGE PUNE POVRĆA ZA KOJE SE RETKO KO HVATA: Paprene cene paprika usred leta
Građani više ne kupuju na kilogram, već traže povrće ili voće na komad jer im za ručak treba više od 1.000 dinara
Cene na pijacama u prestonici su potpuno nadrealne! Prodavci za kilogram paradajza, ali i paprike, traže do 300 dinara, dok za pasulj tetovac građani iz novčanika moraju da izdvoje čak 400 dinara za jedan kilogram!
Nikad skuplje
U letnjim mesecima građani se najčešće opredeljuju za nešto laganije obroke, poput salata, međutim, visoke cene na pijacama im to ne dozvoljavaju. Reporteri našeg lista juče su obišli tržnice i uverili se da je za ručak od povrća, za četvoro, potrebno izdvojiti od minimalnih 250 dinara pa do paprenih 800 dinara. Ukoliko se odlučite da pripremite jelo ili salatu od paradajza i paprike, za kilogram će vam trebati po 300 dinara, a ukoliko uz to želite da dodate i crni luk, zelenu salatu, kupus, tikvice ili pasulj, koji staje 400 dinara po kilogramu, potrošićete više nego za kilogram svinjskog mesa, koji u proseku košta oko 500 dinara. Ova jednostavna računica uzrokovala je manju posećenost na pijacama nego ranijih godina, što su nam potvrdili i trgovci:
- Prodaja loše ide, građani više ne kupuju na kilogram, već traže povrće na komad. Dve paprike, tri paradajza, dve glavice belog luka i slično... Mi, prodavci, često posle podneva, uglavnom od 13 časova, spustimo cenu, kako bismo bar nešto prodali - iskren je jedan prodavac na Kalenić pijaci.
Voće znatno jeftinije
Međutim, prodaja voća ide bolje, građani najviše kupuju kajsije, čija cena ovih dana iznosi od 40 dinara za one opale, pokupljene sa zemlje, ali i do 200 dinara za "sveže ubrane". Gužva na tezgama na kojima se ovo voće prodaje je primetna, a trgovci i kupci kažu da ih kupuju kako bi napravili džem:
- Ove godine je izuzetna prodaja kajsija, ja ih prodajem za 40 i 60 dinara, a opet sam na dobitku. Odjednom prodam po nekoliko kilograma, jer ih najviše uzimaju za spremanje džema. Pa i razumem, tako su mirni mesecima - kaže Marko, prodavac.
Takođe, i ostalo povrće i voće nije jeftinije. Kilogram crnog luka iznosi od 80 do 120 dinara, kilogram tikvica od 50 do 120, jedna glavica belog luka je oko 30 dinara, dok maline i kupine koštaju od 250 do 300 dinara po kilogramu, odnosno 400 dinara za kilogram borovnica.
Kurir.rs/Milica Vujović
Foto: Milica Vujović
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana