U prvoj polovini ove godine u Srbiji je registrovano šesnaest žrtava trgovine ljudima, među njima osam maloletnica, koje su bile žrtve seksualne eksploatacije i prinudnih brakova, saopštio je "IBS SA - Biro za borbu protiv trgovine ljudima".

Ta organizacija je povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima navela da je Srbija važila za tranzitnu zemlju u procesu trgovine ljudima i da je primarno identifikovana kao zemlja porekla kada su u pitanju žrtve eksploatacije.

Međutim, proteklih godina statistika pokazuje da u Srbiji dominira unutrašnja trgovina ljudima.

Okidač za vrbovanje potencijalnih žrtava su u velikoj meri siromaštvo, nezaposlenost, nasilje u porodici, diskriminacija u privatnom i poslovnom životu.

profimedia0374247015.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Biro navodi da u borbi protiv trgovine ljudima prva i najvažnija polazna tačka moraju biti edukacije, predavanja, dostupnost informacija, podizanje svesti u javnim prezentovanjima velikog kriminalnog problema sa kojim se susrećemo.

Treba stalno insistirati na brojevima telefona, mestima i organizacijama kojima se žrtva, potencijalna žrtva ili očevidac može javiti i prijaviti krivično delo.

Ta organizacija navodi i da je seksualna eksploatacija jedan od najvećih i najrasprostarnjenijih oblika iskorišćavanja žena i dece širom sveta, i kao takva ostavlja najteže posledice na žrtvu.

Pored radne eksploatacije, prinudnih brakova, prosjačenja, trgovina organima je dobila novu dimenziju u kriminalnim aktivnostima jer donosi veliki profit.

(Kurir.rs/Tanjug)