Geotermalni izvori jedan su od najvećih potencijala Srbije, a koriste se samo u rekreativne svrhe ili za banjsko lečenje

BEOGRAD - Šansa za investicije!
Treći milenijum je milenijum geotermalne energije, a njeni izvori se, za razliku od Srbije, sve više eksploatišu zahvaljujući ubrzanom razvoju tehnologije. Kod nas se brojni hidrogeotermalni resursi (više od 200) još uvek koriste isključivo u sportsko-rekreativne svrhe ili kada je banjsko lečenje u pitanju.

Ukupna količina geotermalne toplote koju iznesu podzemne vode preko prirodnih i veštačkih izvora u atmosferu za godinu dana jednaka je količini toplote koja bi se dobila sagorevanjem oko 250.000 tona nafte!

Olivera Krunić, profesorka na Departmentu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta, za Kurir kaže da naše bogatstvo leži u tome što posedujemo veliki broj prirodnih izvora termalnih voda sa temperaturom većom od 15 stepeni.

- U odnosu na susedne zemlje, ovo je izrazito veliki broj prirodnih izvora - objašnjava ona i dodaje da su za eksploataciju petrogeotermalne energije najbolje granitoidne stene, kojih u Srbiji ima oko deset.

Kako kaže, razvijene zemlje su usled iscrpljenosti resursa i narušavanja ekološke ravnoteže krenule u pravcu sve naglašenijeg razvoja čistih tehnologija, tzv. zelene energije, što predstavlja našu šansu za ispravno vrednovanje svog potencijala.

- Da bi hidrogeotermalni resurs Srbije postao izvor našeg dugoročnog bogatstva, neophodna nam je nova strategija - rekla je Krunićeva.

Siniša Mitrović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, kaže da - zbog toga što neadekvatno upravljamo resursima biomase, energije iz otpada i geotermalnih izvora - godišnje gubimo oko milijardu evra!

Primena geotermalnih voda

♦ U procesu toplifikacije i balneoterapije
♦ U proizvodnji hrane i prehrambenoj industriji
♦ U drvnoj industriji (sušenje građe, proizvodnja nameštaja...)
♦ Za grejanje i hlađenje
♦ Za lečenje