Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.

Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.

Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona. Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.

Dezinfekcija pre otvaranja

Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.

Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.

tan2020321-131829544-3.jpg
TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC 

Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.

Informativni natpisi

U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.

Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.

tan2020410-131751332-3.jpg
Tanjug/Dragan Kujundžić 

Dezinfekcija limenki

Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.

Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.

U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.

Udaljenost stolova

I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.

U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.

Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.

Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.

Podsetimo, od danas počinju sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice. Tokom 83 sata policijskog časa moći će da se kreću samo građani stariji od 65 godina, i to prema pravilima koje je odredila Vlada.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: