Obaveza sećanja je najmanje što možemo da učinimo za nevino stradale u Jajincima i drugim stratištima svuda u svetu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević prisustvovao je danas komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, koju je predvodila predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Đorđević je rekao da će Republika Srbija preduzimati i ubuduće sve što je potrebno da naša antifašistička borba, i ogromne žrtve koje smo podneli, budu vrednovane, priznate i uvažene onako kako to i zaslužuju.

"Ono što se u savremenoj istoriografiji naziva - kulturom sećanja - moramo pretvoriti u - obavezu sećanja, jer to je najmanje što možemo da uradimo za sve nevino stradale, i ovde, u Jajincima, i na svim, nažalost mnogobrojnim, stratištima svuda u svetu", kaže ministar.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija, sve njene institucije, na inicijativu i uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, preduzela je i preduzimaće i ubuduće sve što je potrebno da na dostojanstven i primeren način naše kolektivno istorijsko pamćenje bude deo evropskog i svetskog kolektivnog pamćenja.

Đorđević je rekao da stratište u Jajincima, na kojem je streljano 80.000 nevinih ljudi, žena i dece, najviše Srba, ali i Jevreja i Roma, antifašista i rodoljuba, kao i nasumično odabranih, ni za šta i nikome krivih talaca, predstavlja najveću masovnu grobnicu na teritoriji Srbije.

"Ako bismo minutom ćutanja za svakog nevino stradalog u Jajincima, pokušali da izrazimo svoje poštovanje, ćutali bismo preko 1.300 minuta, ćutali bismo gotovo 24 sata bez prekida. Ali, nećemo ćutati, kao što nismo ni do sada", poručio je Đorđević.

Naveo je da ćemo govoriti o zlu, podsećati na njega, suditi mu uvek i iznova, hrabro i na činjenicama i argumentima zasnovano, da nam se zlo ne bi ponovilo i da unapred sprečimo sve pokušaje falsifikovanja i prekrajanja istorijske istine.

Kako je rekao, Srbija je mala, ali ponosna i hrabra država, koja je uvek bila na strani istine, pravde i poštovanja ljudskih i civilizacijskih tekovina i vrednosti.

"O tome, o takvom našem stavu u svim prelomnim trenucima svetske istorije, svedoče i Jajinci, ali i Jasenovac, Jadovno, Glina, Prebilovci, svedoče naša mnogobrojna stratišta, na kojima smo upravo zbog našeg ponosa i naše hrabrosti, zbog naše vere u pravdu i istinu, bili i ubijani", kaže ministar.

Na nama je, poručuje, da to pamtimo, da se sećamo i poštujemo nevino stradale, ali i da ne dozvolimo da se to više ikada dogodi.

(Kurir.rs/Tanjug)